Arvostelu | The Northman

21.04.2022

The Northman on hieno viikinkitarina, joka punoo taidokkaasti mytologian ja suuret kohtalot yhteen.

21.04.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

The Northman punoo yhteen tiiviin ja virtaviivaisen kokonaisuuden, jonka tarinan kaaret ovat klassisen kohtalokkaita ja vääjäämättömiä. Elokuva kertoo Viikinkikuninkaan Aurvandilin (Ethan Hawke) pojasta Amlethista (Alexander Skarsgård), joka kokee vallankaappauksen ja petoksen ja onnistuu pakenemaan. Hänestä kasvaa ryöstelevä ja raakalaismainen viikinki. Aikuisena saamansa näyn myötä, hän muistaa vannomansa koston korjatakseen menneisyyden vääryydet. Amleth päättää lähteä kostoretkelle toteuttaakseen hänelle määrätyn ennustuksen ja kohtalon.

The Northman kertoo synkän tarinan kohti koston kierrettä, jota ei voi kukaan välttää. Päitä laitataan poikki ja pinoon tässä kostotarinassa, jossa sivulliset ovat vain Viikinkien tiellä. Viikinkien myytit ja uskomukset Odin jumalasta ja kohtalon jumalattaret Nornat ovat elokuvan hahmoille todellisia asioita. Mikään ei ole tiellä silloin kun kohtaloa ollaan toteuttamassa. Viikingin tie Valhallaan käy vain taistelussa kuollen ja kaikki muu on kunniatonta tai häpeällistä.

Amleth ja hänen kuninkaallinen perheensä
Amleth ja hänen kuninkaallinen perheensä

Elokuvan juoni kuvaa hienosti viikinkien ajatusmaailmaa ja uskomuksia. Heillä on jokaisella oma roolinsa elämässä, jossa he toteuttavat omaa kohtaloaan, jota he eivät voi paeta. Viikinkien esi-isät jäävät elämään suurina sankareina ja tarinoina, joiden suuruuteen jatkajat pyrkivät saavutuksillaan ja teoillaan. Elokuva yhdistää nämä uskomukset ja viikinkien elämän hienosti yhteen, sillä vaikka katsojalle nämä uskomukset ja näyt tuntuvat saduilta, ne eivät ole sitä elokuvan hahmoille, vaan totista totta.

Viikinkien mytologia ja uskomukset yhdistyvät realistisesti elokuvan tarinaan, sillä vaikka ne ovatkin korkealentoisia, ne tapahtuvat kuitenkin hahmojen omassa päässään. Nämä yliluonnollisuudet eivät tapahdu elokuvan maailmassa ja tämä saa elokuvan ja sen aiheen käsittelyn tuntumaan entistä vakuuttavammalta. Tämä seikka ei vähennä tai väheksy viikinkien mytologiaa, vaan elokuvan tarina tekee siitä yllättävällä tavalla totta, sillä nämä uskomukset ohjailevat hahmojen motiiveja ja tekoja niin vahvasti, että ennustus tai kohtalon lanka toteuttaa ikään kuin itse itseään.

Willem Dafoe näyttelee Heimir narria
Willem Dafoe näyttelee Heimir narria

Elokuvassa näyttelee lyhyesti myös Björk ja Willem Dafoe, jotka ovat kummatkin loistavia näkijän ja narrin rooleissaan. Mutta korkeimman huomion varastaa Nicole Kidman, jonka rooli Amlethin äitinä Gudrunina  vetää pisimmän korren. Nicole Kidman sykähdyttää ja vakuuttaa käsittämättömän hienolla ammattitaidollaan ja vie elokuvan draaman uusiin sfääreihin. Myös itse Amlethia näyttelevä Alexander Skarsgård näyttää myös muitakin puolia hahmostansa kuin pelkästään yrmeää ja kumarassa kulkevaa raakalaista.

The Northman on käsittämättömän hienon näköinen elokuva, jonka  kuvat ovat kuin maalauksia. Kuvaus koostuu pitkistä ajoista, joissa on rytmitetty tapahtumat näyttämään autenttisilta. Elokuva kuitenkin hieman epäonnistuu tässä autenttisuudessa, sillä pitkät ajot tuntuvat liiankin teatraalisilta ja suunnitelluilta. Tavoitteen toki ymmärtää, mitä kuvauksella on haettu takaa, mutta kuvat näyttävät liian suunnitelluilta koreogafioineen ja siten rikkovat immersiota ikävästi. Tämä onkin paradoksaalista, sillä kuvaus toimiikin itseään ja tarkoitustaan vastaan, vaikka ajatus siinä olikin hyvä.

Björk tekee pikavisiitin elokuvassa näkijänä.
Björk tekee pikavisiitin elokuvassa näkijänä.

Elokuvan maailma on käsin kosketeltavan aito ja realistinen. Viikinkien elämä kuvataan erittäin väkivaltaisena, mutta väkivallalla ei kuitenkaan mässäillä. Kylät, asusteet ja lavastus ovat uskottavia, mutta elokuvan autenttisuutta syö ikävästi hahmojen teatraalinen puhetapa, kuin myös teatraaliset toimintakohtaukset, jossa päähahmo nappaa ilmasta digitaalisesti tehdyn keihään ja heittää sen täydellisesti vihollisen rintaan. Elokuvan autenttisuuden tukena toimii myös vahvasti musiikki, joiden instrumentit koostuvat viikinkien 800-900-luvun maailmasta. Elokuvassa ei siis kuulla nykyaikaisia orkestereita, vaan kurkkulaulua, rummutusta ja shamanistista laulua.

Elokuvan rytmitys on nopeatempoinen, kun päähahmoa viedään kiireellisesti kostoretkelleen. Elokuva osaa näyttää pelkästään oleelliset asiat juonen kannalta, ilman tyhjäkäyntiä. Palaset loksahtavat paikoilleen ja elokuvassa tehdään isoja ja kohtalokkaita päätöksiä. Elokuva kietoo tyylikkäästi yhteen mystiikan ja reaalimaailman ja antaa katsojalle pohdittavaksi, mistä koston kierre alkaa ja mihin se loppuu. Olemmeko oman kohtalomme herroja vai sen vankeja? Olemmeko vain jumalien pelinappuloita heidän omassa kohtalon pelissään, jota myös elämäksi kutsumme.

Amlethin (Alexander Skarsgård) ja Olgan (Anya Taylor-Joy) elämät kietoutuvat yhteen
Amlethin (Alexander Skarsgård) ja Olgan (Anya Taylor-Joy) elämät kietoutuvat yhteen

YHTEENVETO

The Northman on hieno viikinkitarina, joka punoo hienot tarinankaaret isoine kohtaloineen ja päätöksineen yhteen. Se kuvaa hienosti viikinkien mytologiaa ja uskomuksia, jotka ovat elokuvan hahmoille totta ja siten myös katsojalle käsinkosketeltava osa elokuvaa. Elokuva kuvaa autenttisesti viikinkien maailmankuvaa, mutta elokuva kääntyy ehkä liiankin teatraaliseksi ja laskelmoiduksi hahmojensa ja kuvauksensa kanssa. The Northman osaa ottaa kuitenkin teatraalisuudestaan kaiken irti, sillä onhan sen tarinassa kuitenkin kyse petoksesta, isoista tunteista ja kostosta. Silloin saakin mennä hieman yli.

 1. Välttävä (Kömpelö ja puuduttava teos)
 2. Tyydyttävä (Huolimaton ja yllätyksetön teos)
 3. Hyvä (Viimeistelty ja viihdyttävä teos)
 4. Erinomainen (Laadukas ja puhutteleva teos)
 5. Mestariteos (Taidokas ja vaikuttava teos)

Kirjoittanut: Erkki Alho

Päätoimittaja; Medianomi

Artikkelit; Tietokanta; Sivuston suunnittelu ja toteutus; Some-tilien ylläpito.

21.04.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

ELOKUVATIEDOT

 • Alkuperäisnimi: The Northman
 • Alkuperäisteos: -
 • Ohjaaja: Robert Eggers
 • Käsikirjoittaja: Robert Eggers, Sjón
 • Tuottaja: Mark Huffam, Lars Knudsen, Robert Eggers, Alexander Skarsgård, Arnon Milchan
 • Säveltäjä: Robin Carolan, Sebastian Gainsborough
 • Kuvaaja: Jarin Blaschke
 • Leikkaaja: Louise Ford
 • Näyttelijä: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk, Willem Dafoe
 • Alkuperäiskieli: Englanti
 • Jälkiäänitysyhtiö (suomi): -
 • Ääninäyttelijä (suomi): -
 • Valmistusmaa: Yhdysvallat, Kiina, Japani 
 • Tuotantoyhtiö: Regency Enterprises, Perfect World Pictures, Square Peg
 • Julkaisija: Focus Features, Universal Pictures
 • Ensiesitys: 22.04.2022 
 • Genre: Toiminta
 • Ikäraja: 16
 • Oscarit: -

TRAILERI


TALLENTEET

KokoelmatKOMMENTTIALUE

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaThe Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?