Vertailu: Olipa kerran ihminen -piirretyn Bluray- ja DVD-julkaisut vertailussa

16.06.2021

Miten VLMedian uusi Olipa kerran ihminen -Blurayn HD-remasterointi vertautuu aikaisemmin julkaistuun DVD-julkaisuun?


16.06.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Sisältää mainoslinkkejä.

Mainoslinkit merkitty *-merkeillä.

Olipa kerran -sarjan ensimmäinen osa on saanut HD-remasteroinnin ja on julkaistu nyt uusina DVD- ja Bluray-julkaisuina. Uusi VLMedian julkaisema HD-remasteroitu versio saapui kauppoihin 11.6.2021 ja se sisältää myös alkuperäiset YLE Importin vuonna 1978 valmistuneet suomenkieliset dubbaukset. 

Uudessa Bluray-kokoelmassa koko sarja on mahdutettu yhdelle BD-levylle ja kestoaikaa ohjelmalla on 694 minuuttia. Kuvasuhteena on laajakuva 16:9 (1080p 25 fps). Äänet BD-levyllä ovat PCM 2.0 Mono. Julkaisun takakannessa on virheellinen tieto, että sarja olisi vuodelta 1986, vaikka kyseessä on vuoden 1978 sarja.

Mielenkiintoista onkin nyt verrata uutta HD-julkaisua aikaisempiin Suomessa julkaistuihin DVD-versioihin. DVD versioita on julkaistu vuosien varrella enmmänkin, mutta ne ovat kaikki tismalleen samanlaisia sisällöltään. Eli tässä vertailussa oleva DVD-boksi on sama kuin monet muutkin Suomessa julkaistut Olipa kerran ihminen DVD-julkaisut.


Kuva

DVD: 4:3 MPEG-2 576i25 4-6 Mbps

Blu-ray: 16:9 AVC 1080p25 2-15 Mbps

Uusi Bluray-julkaisu on toteutettu hämmästyttävän hyvin ottaen huomioon piirretyn iän. Vaikka alkuperäinen piirretty on aluperin suunniteltu televisioruudulle 4:3-kuvasuhteeseen, julkaisun laajakuvamuunnos ei menetä juuri mitään. HD-remasteroinnissa on saatu alkuperäisestä filmistä leveyttä niin hyvin 16:9-kuvaan, että ylhäältä ja alhaalta ei häviä kuvainformaatiota.

Olipa kerran elämä DVD kuva 1 Olipa kerran elämä Bluray kuva 1

Bluray on paljon kirkkaampi ja värikkäämpi + alkutekstit on uudistettu.

Toisin kuin Olipa kerran elämä -sarjan bluray-julkaisussa, tässä on alkuintro säilytetty kokonaisuudessaan. Kuvan tarkkuus ei ole mikään maata mullistava alkuintron kuvamateriaalissa, mutta kun päästään itse jakson sisältöön, niin tarkkuus on huomattava. Kirkkaus on omaa luokkaansa, tuoden enemmän yksityiskohtia esiin, kuten esimerkiksi tähdet taustalla.

Olipa kerran elämä DVD kuva 2 Olipa kerran ihminen Blu-ray kuva 2

Tähdet loistavat taustalla kirkkaana ja kuva näyttää upealta leveämmällä kuvasuhteella.

Laajakuvamuunnos on esimerkillisen hienoa. Aivan kuin sarja olisi alunperin suunniteltu esitettäväksi laajakuvana. Kuvaan on saatu mukavasti lisää kuvainformaatiota vasempaan ja oikeaan reunaan menettämättä mitään merkittävää kuvan ylhäältä ja alhaalta.

Olipa kerran elämä DVD kuva 3 Olipa kerran elämä Bluray kuva 3

Tarkkuus on ensiluokkaista ja näyttää upealta isommallakin televisiolla.


Äänet

  • DVD: Dolby Digital 2 Ch. 48 kHz 192 kbps
  • Blu-ray: Linear PCM 2 Ch. 48 kHz 1.5 Mbps

VLMedian uudet julkaisut sisältävät YLE Importin alkuperäiset suomenkieliset dubbaukset vuodelta 1978. DVD:n äänet ovat monona, kuten suomenkielinen jälkiäänitys on mitä luultavammin vuonna 1978 alunperin nauhoitettukin, mutta ulostulona on PCM 2.0. Eli uudessa Olipa kerran ihminen-julkaisun bluray-versiossa on häviötön ääni verrattuna Olipa kerran elämä -sarjan bluray-julkaisuun, jossa on käytetty häviöllistä Dolby Digitalia. Suomidubbauksissa on nyt vähemmän taustasuhinaa ja kuulostaa puhtaammilta kuin mitä ne ovat DVD-julkaisussa. 

Isoin ero äänissä on alkutunnarin musiikki. Alkuperäisessä DVD-julkaisussa musiikki on aivan erilainen soundeiltaan. Se on soitettu korkeammalta, se on pauhaava ja särkevä. Ihan kuin Johann Sebastian Bachin Toccata ja fuuga d-molli -urkuteos olisi täysin eri nauhoitus tyystin. Bluraylla urkuteos on puhtaampi ja matalammalta soitettu. On hieman hämmentävää, kun ei tiedä onko uusi alkutunnari täysin sama nauhoitus, mutta siitä on vain saatu täysin erilaiselta kuulostava teos remasteroinnin jälkeen, vai onko uudessa Bluray-julkaisussa käytetty täysin uutta versiota Bachin kappaleesta? 

Lopputekstien aikana tuleva tunnari onkin sitten ihan eri kohta kappaleesta, tai täysin eri kappale, sillä ne etenevät ihan eri tavalla. Tämä voi tarkoittaa sitä, että uudessa Bluray-julkaisussa on käytetty aivan eri versiota Bachin kappaleesta, joka eroaa soundillisesti ja soitintavalla alkuperäisestä sarjan tunnarista.


Yhteenveto

Olipa kerran ihminen, uusi VLMedian HD-remasteroitu Bluray-julkaisu tarjoaa kokonaisuudessaan ennen näkemättömän kirkkaan ja terävän kuvan ja selkeät äänet. Julkaisua voi suositella kaikille nostalgian ystäville, jotka haluavat nähdä Olipa kerran ihminen, eli ensimmäisen osan koko Olipa kerran -piirrossarjasta. Isoimmat asiat, jotka voivat häiritä ostajaa, löytyvät taas kerran sarjan alkutunnarista, sillä kappale ei kuulosta täysin samalta. Sama juttu koskee lopputunnaria, sillä se on soitettu täysin eritavalla kuin alkuperäinen. Jos näistä pääsee yli, niin luvassa on täyttä nostalgiaa.

Mitä mieltä olet uudesta HD-remasteroinnista? Kommentoi ja vastaa myös viikkokysymykseen: Menevätkö uudet Olipa kerran elämä ja ihminen HD-remasteroidut julkaisut ostoon?


16.06.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord


Oletko lukenut jo nämä jutut?Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumalla


Tuoreimmat vertailut

Fyysisen ja striimimedian kuva- ja äänivertailuja