VERTAILU | Taotao, pieni pandakarhu

12.10.2021

Miten Taotao, pieni pandakarhu VHS- ja DVD-tallententeiden kuva ja ääni eroavat toisistaan?

12.10.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord


Sisältää mainoslinkkejä.

Mainoslinkit merkitty *-merkeillä.

Taotao, pieni pandakarhu -piirrossarjan kaikki jaksot julkaistaan VLMedian toimesta täydellisenä DVD-kokoelmana 29.10. Kokoelma sisältää kaikki Taotaon 52 jaksoa. Suomenkieliset äänet ovat tietenkin alkuperäisenä Inkeri Walleniuksen kertomana. Alkuperäisen dubbauksen on tehnyt YLE. Onkin hienoa että vihdoin Taotaon loputkin jaksot ovat saatavilla, sillä jaksot 27-52 ovat olleet vaikeasti saatavilla.

Mielenkiintoista onkin nyt verrata uutta DVD-julkaisua aikaisempiin Suomessa julkaistuihin DVD- ja VHS-tallenteisiin. DVD-versioita on julkaistu vuosien varrella yksittäin ja DVD-kokoelmana, mutta ne ovat kaikki samanlaisia sisällöltään. Eli tässä vertailussa oleva DVD-boksi on sama kuin monet muutkin Suomessa julkaistut Taotaon DVD-julkaisut.

Uudessa VLMedian Taotaon DVD-kokoelmassa täysin sama kuva ja ääni kuin aikaisemmissakin PAN Visionin julkaisemissa DVD-julkaisuissa. Ainoa ero aikaisempiin on julkaisuihin on DVD:n käynnistyksessä esiin tulevien tekijänoikeustietojen ja logojen vaihtuminen VLMedian ja PAN Visionin kesken. Muuten DVD-levyt ovat samanlaisia menuvalikoineen.


Vertailussa nämä tallenteet:Kuva

DVD: 4:3 MPEG-2 576i25 4-7 Mbps

DVD:llä ja VHS:llä on aikalailla sama rajaus kuvassa. VHS:ssä on kuvaan kuuluvaa kohinaa, mutta kuva on yllättävän tarkka verrattuna DVD:n pehmeään kuvaan. Pehmeä kuva kuitenkin sopii hyvin Taotao-animaatioon. Kuvan keskimääräinen bittinopeus on noin 4-7 Mbps välillä, joka on ihan hyvä DVD:lle.

Taotao VHS kuva 1 Taotao DVD kuva 1

Huomaa, kuinka DVD:llä on pehmeämpi ja kirkkaampi kuva.

Taotaon DVD-julkaisu näyttää pehmeältä verrattuna VHS:n kuvaan, mutta tähän vaikutta paljon myös minkälaisella nauhurilla kasettia toistaa. Tässä vertailussa on käytetty JVC:n Super VHS -nauhuria, joten kuva voi olla parempi kuin mitä perusnauhurilla saa ulos.

Taotao VHS kuva 2

VHS:n kuva on karkean näköinen verrattuna DVD:n pehmeään kuvaan.

Taotao VHS kuva 3 Taotao DVD kuva 3

DVD:n lämpimät sävyt ovat paljon kirkkaampia kuin VHS:llä ne näyttävät enemmän ruskealta.


Ääni

  • DVD: Dolby Digital Dual Mono 48 kHz 96 kbps

VLMedian uusi julkaisu sisältää YLE Filmimedian alkuperäiset suomenkieliset dubbaukset, jossa Inkeri Wallenius toimii kertojana. Suomenkieliset dubbaukset on nauhoitettu suoraan saksankielisten äänien päälle, joten kertojan äänen alta kuuluu alkuperäiset saksankieliset eläinten ääninäyttely. DVD:n äänet ovat Dolby Digital Dual Monona. 

Isoin ero äänissä on alkuintron kieli. Taotaon tunnusmusiikki on VHS:llä saksankielellä, kun taas kaikissa DVD-julkaisuissa alkutunnari lauletaan suomeksi. VHS-kassulla Inkeri Wallniuksen kertoo tunnarin loppupuolella laulun päälle Taotaosta ja laaksosta.

Lopputekstien aikana tuleva tunnari onkin sitten ihan samanlainen. Ainoa ero on, että DVD:llä lopputunnarin jälkeen tulee inforuutu, jossa kerrotaan että suomenkielisen äänen on toteuttanut Maija-Liisa Vuorjoki ja Inkeri Wallenius. Lopputekstien aikana kuullaan instrumentaaliversio Taotaon tunnarista.


Yhteenveto

VLMedia on tuonnut onnistuneesti kaikki Taotao-jaksot koko sarjan sisältämänä DVD-pakettina. Tosin, vaikka mitään muutoksia ei tehty kuvaan tai ääneen verrattuna aikaisempiin DVD-julkaisuihin, on silti hienoa että vihdoin kaikki 52-jaksoa on saatu yksiin kansiin. Kuva ja ääni ovat riittävät, vaikkakin kuvan remasterointi teräväpiirtoon olisi aina tervetullutta näin 4K-televisioiden aikakautena. 

Mitä mieltä olet uudesta Taotaon DVD-julkaisusta? Taotao -Täydellisen kokoelman voi ostaa CDON:sta.

| *CDON* |


12.10.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Oletko lukenut jo nämä jutut?


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaTuoreimmat vertailut


Tuoreimmat uutiset


Tuoreimmat arvostelut

The Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!


Tuoreimmat kalenterit


Tuoreimmat kyselyt


Tuoreimmat erikoisartikkelit

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?