Vertailu: Olipa kerran elämä -piirretyn Bluray- ja DVD-julkaisut vertailussa

14.06.2021

VLMedian uudet Olipa kerran elämä DVD- ja Bluray-julkaisut ovat saapuneet kauppojen hyllyille. Nyt selvitämme, miten uusi Blurayn HD-remasterointi vertautuu aikaisempiin Suomessa julkaistuihin DVD-julkaisuihin.


14.06.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Sisältää mainoslinkkejä.

Mainoslinkit merkitty *-merkeillä.

Klassikon maineen saavuttanut lastenohjelma Olipa kerran elämä on julkaistu ensimmäistä kertaa Bluray-kokoelmana. Uusi VLMedian HD-remasteroitu versio saapui kauppoihin 11.6.2021 ja se sisältää myös alkuperäiset YLE Importin vuonna 1988 valmistuneet suomenkieliset dubbaukset. Bluray-kokoelman ohella klassikosta saapui samana päivänä myös uusi DVD-kokoelma.

Uudessa Bluray-kokoelmassa koko sarja on mahdutettu yhdelle BD-levylle ja kestoaikaa ohjelmalla on 648 minuuttia. Kuvasuhteena on laajakuva 16:9 (1080p 25 fps). Äänet BD-levyllä on Dolby Digital Stereo.

Mielenkiintoista onkin nyt verrata uutta HD-julkaisua aikaisempiin Suomessa julkaistuihin DVD-versioihin. Vertailussa mukana on DVD Data-Maten kokoelma vuodelta 2004. DVD-kokoelmia on saapunut myös vuoden 2004 jälkeen, mutta levyt ovat sisällöltään täysin samat. Miten kuvanlaatu ja äänet vertautuvat ja onko uusi HD-julkaisu ostamisen arvoinen?Kuva

Uuden bluray-julkaisun kuva on laajakuva, jossa on saatu mukavasti uutta kuva-alaa vasempaan ja oikeaan reunaan. Tämä toki tarkoittaa sitä, että kuvaa on jouduttu hieman rajaaman korkeussuunnassa pois. Tämä voi heti aiheuttaa huolta siitä, että jotain merkittävää jää kuvan ulkopuolelle tai että kuvasommittelu ei ole yhtä hyvä kuin 4:3, mutta pelko pois. Kuva on sommiteltu uskomattoman hyvin laajakuvaa varten, aivan kuin se olisi ehkä alunperin niin suunniteltukin. Kuvasta ei jää häiritsevästi ulkopuolelle juuri mitään kovin tärkeää kuvainformaatiota, kuten usein näissä uusissa kuvarajauksien päivityksissä nykytelevisioon on tapana. 

Olipa kerran elämä DVD kuva 1 Olipa kerran elämä Bluray kuva 1

DVD ja Bluray ovat kuin yö ja päivä... kirjaimellisesti. Huomaa Auringon kokoero julkaisujen välillä.

Kuva on remasteroitu uudessa julkaisussa todella hyvin. Punainen on nyt punaista ja 1080p-kuva näyttää paljon paremmalta 65"-tuumaisessa OLED-televisiossa kuin vanha DVD-julkaisu. Laajakuvamuunnos  ei ylety ihan täysin reunoihin asti, jättäen pienet mustat palkit vasempaan ja oikeaan reunaan. Tämä on varmastikin hyvä kompromissi muunnettaessa alkuperäinen kuva 16:9-kuvasuhteeseen. Näin saadaan hyödynnettyä alkuperäisen materiaalin kuvainformaatiota leveyssuunnassa, ilman liiallisia leikkauksia kuvan ylhäältä ja alhaalta.

Olipa kerran elämä DVD kuva 2

Punaisuus ja terävyys ovat aivan uudella tasolla HD-remasteroinnin myötä.

Suurin valituksen aihe liittyy alkuintron leikkaukseen. Se on nimittäin pätkitty tyngäksi. Vain 45 sekuntia, kun koko alkuperäinen alkuintro pitäisi olla 1 minuutti 45 sekuntia. Kokonainen minuutti on leikattu pois intron lopusta. Uudessa introssa alkuperäinen rytmitys ja musiikki säilyvät ennallaan vain ensimmäiset 30 sekuntia.

Olipa kerran elämä DVD kuva 3 Olipa kerran elämä Bluray kuva 3

Kuvarajaus antaa enemmän korkeussuunnassa DVD:llä, mutta Bluraylla puolestaan enemmän leveyssuunnassa.


Äänet

VLMedian uudet julkaisut sisältävät YLE Importin alkuperäiset suomenkieliset dubbaukset vuodelta 1988. DVD:n äänet ovat monona, kuten suomenkileinen jälkiäänitys on mitä luultavammin vuonna 1988 alunperin nauhoitettukin, mutta ulostulona on Dolby Digital stereo, eli kummastakin kaiuttimesta tulee sama mono-äänisignaali 48 kHz 192 kbps laatuna. Bluray:lla äänet ovat myöskin monona ja ulostulona stereo, mutta paljon paremmalla laadulla, eli Dolby Digital 48 kHz 640 kbps. Vaikka bluraylla ja DVD:llä on sama Dolby Digital -ääni, on bluraylla selkeästi isompi äänen siirtonopeus, joka tuo mukavasti laatua alkuperäiselle suomidubbaukselle, vaikkakin ajalle tyypillistä suhinaa taustalla kuuluukin.

Isoin ero äänissä on alkutunnarin musiikki, joka on uudessa bluray-julkaisussa uskomattoman selkeä ja muhkea soundeiltaan. Harmi kuitenkin, että alkutunnari loppuu hyvin lyhyeen, sillä alkutunnari on lyhennetty lopusta rankasti. Alkuperäisessä DVD-julkaisussa kappaleesta kuullaan kolme säkeistöä, kun taas bluray-julkaisussa kuullaan vain ensimmäinen. Tämä on hyvin harmittavaa. Kyseessä voi olla kappaleen tekijänoikeudet tai tilan säästö levyllä. Tämä haukkaa ison palan nostalgiaa pois uudesta julkaisusta, sillä alkuperäinen tunnari kokonaisuudessaan DVD:llä saa ihon kananlihalle ja silmät kostumaan nostalgia-tunteen vyöryessä katsojan päälle.


Yhteenveto

Olipa kerran elämän uusi VLMedian HD-remasteroitu Bluray-julkaisu tarjoaa kokonaisuudessaan ennen näkemättömän kirkkaan ja terävän kuvan ja selkeät äänet. Julkaisun ainut miinus liittyy alkuintron radikaaliin leikkaamiseen verrattuna aikasempiin DVD-julkaisuihin. Uutta HD-julkaisua voi kuitenkin vahvasti suositella, kunhan pääsee yli alkuperäisen tunnarin menetyksestä ja keskittyy vain jaksojen sisältöön.

Mitä mieltä olet uudesta HD-remasteroinnista? Kommentoi ja vastaa myös viikkokysymykseen: Menevätkö uudet Olipa kerran elämä ja ihminen HD-remasteroidut julkaisut ostoon?


14.06.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord


Luitko jo nämä jutut?


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumalla


Tuoreimmat vertailut

Fyysisen- ja striimimedian kuva- ja äänivertailujaTuoreimmat julkaisukalenterit