Blogi: Missä olet Kapteeni Planeetta?

01.03.2021

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?

01.03.2021 | Kirjoittanut: Ville Siirola
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Ilmaston lämpeneminen, merien roskaus, eläinten sukupuutot... Siinä muutamia aikamme puhutuimpia ympäristöteemoja, jotka uhkaavat maapallomme tulevaisuutta. Samaan aikaan ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on vallannut uutisotsikot haastaessaan maailman johtajat välittömiin toimiin ilmastonmuutoksen estämiseksi. Tätä sanomaa ja luontoaktivismia edusti jo 1990-luvun alun piirretty Kapteeni Planeetta ja maapartio. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin?

Kapteeni Planeetta ja maapartio (Captain Planet and The Planeteers) kertoo äiti maa Gaian ja hänen viiden maapartiolaisensa, Kwamen, Wheelerin, Linkan, Gin ja Ma-Tin, taistelusta maapallon saastuttamista vastaan. Maapartiolaisten kykyinä tehtävissään ovat viisi taikasormusta, joista neljän voimat perustuvat luonnon elementaaleihin: maa, tuli, tuuli ja vesi. Viides sormus edustaa joukosta erottuvaa sydäntä, joka antaa Ma-Tille kyvyn puhua muille maapartiolaisille telepaattisesti ja kyvyn luoda yhteys eläimiin. Sydän antaa Ma-Tille myös mahdollisuuden luoda empatiaa ihmisiin, mutta tätä voimaa nähdään sarjassa käytettävän harvemmin.

Yhdistäessään sormustensa voimat maapartio kutsuu avukseen lentävän supersankarin Kapteeni Planeetan, joka voimillaan pysäyttää ekologisia katastrofeja. Antisankareina sarjassa nähdään muun muassa Tohtori tuho (Dr. Blight), Ihras Rohmu (Hoggish Greedly) ja Ripa Ryönä (Sly Sludge), joiden elinkeinot, bisnesideat tai asenteet johtavat kohti maapallon jatkuvaa saastuttamista ja tuhoa.

Kapteeni planeetan Suomen ensiesiintyminen tapahtui MTV3-kanavalla vuonna 1991. Muistan lastenohjelman vanginneen välittömästi kiinnostukseni erityisesti taikasormustensa takia. Olin tuolloin 6-vuotta vanha, jolloin taikuus ja supervoimat tuntuivat lapsenomaisesti tähän maailmaan kuuluvilta asioilta. Ohjelma onnistui herättämään ajatuksia luonnonsuojelusta, mutta ikäiselleni lapselle maailman pelastaminen tarkoitti enemmänkin roskien roskiin laittamista kuin järeitä toimenpiteitä jäätiköiden sulamisen tai kasvihuoneilmiön estämiseksi. Kenties ohjelmalla oli suurikin vaikutus siihen, että luonnontieteiden tunneilla jaksoin keskittyä tarkasti ja tehdä läksyni tunnollisesti. Ainakin arvostus luontoa kohtaan kasvoi sarjan myötä.

Miksi sitten sarjaa ei ole 90-luvun jälkeen nähty televisiossa tai juurikaan DVD-julkaisuna Suomessa tai edes maailmalla? Yksi syy lienee tekijänoikeudelliset haasteet, sillä aikojen saatossa sarjan oikeudet ovat siirtyneet yhtiöltä toiselle yritysostojen ja yhdistymisten kautta. Alun perin piirretyn loi Turner Program Service (TBS Production) yhteistyössä DiC Entertainmentin kanssa. Nykyisin TBS Productionin omistaa WarnerMedia (ent. Time Warner). Alkuperäisestä sarjasta saapui kolme kautta, mutta sarjan jatko-osasta The New Adventures of Captain Planet vastasi Hanna-Barbera Cartoons. Pahin tapaus tietysti olisi, että näissä muutosten tuulissa alkuperäinen materiaali olisi osittain hukassa tai kärsinyt. Maailmalla on muutama DVD-kokoelmapaketti ilmestynyt, joten tämä syy lienee epätodennäköinen.

Toinen syy Kapteeni Planeetan poissaoloon voi olla sarjan aihe eli luonnonsuojelu. Sarjassa esitetään hyvin mustavalkoisesti ympäristöongelmien syitä ja useimmiten jaksojen ratkaisuna on rahanahneiden ihmisten nujertaminen tai heidän elinkeinojen tuhoaminen. Kärjistetyn esitystavan tietysti ymmärtää, onhan kyseessä lastenohjelma. Ympäristönsuojelusta tulee kuitenkin helposti saarnaavaa ja paatoksellista, mikä ei uppoa aikuisiin. Kenties taustalla on myös lasten aivopesun pelko: miten käy kapitalistisen maailman, jos lapset oppivat ajattelemaan ensisijaisesti ympäristöä?

Kolmas syy lienee todennäköisin ja puhtaasti taloudellinen. Se liittyy ikäluokituksiin ja niiden standardeihin. Kapteeni Planeetta on sarjana hyvin suorasukainen: ihmisiä kuolee lääkkeiden yliannostukseen, eläimet kärsivät, nälänhätä, ylikansoittumisen riskit, kylien tuhoutuminen, jne... Sarja esittää rankat aiheet lastenohjelmien mittapuulla totuudenmukaisesti ja uskottavasti, mikä nykyaikana johtaisi korkeaan ikäsuositukseen. Tämä vaikuttaisi välittömästi DVD-kokoelman myynteihin. Tähän on vielä lisättävä se tosiasia, että fyysisen median myynti on laskenut vuosi vuodelta. Korkea ikäsuositus vaikuttaa suoraan myös TV-esityksiin: onko sarjaa mahdollista näyttää aamuisin, jos nykyvalossa sarja ei ole tarkoitettu pienille lapsille? Toisaalta TV-esitys iltaisin ei ole vaihtoehto, sillä silloin sarjaa katsoisivat vain nostalgikot, jotka eivät ole välttämättä tarpeeksi laaja yleisö parhaalle katseluajalle.

Kapteeni Planeetan jaksoja on nähty erityisesti Pohjois-Amerikan palveluissa. Sarjan ensimmäinen kausi on ollut nähtävillä Amerikan Amazon Primessa (10.4.2017). Lisäksi sarjan kolme ensimmäistä kautta on ostettavissa Amazonista kokonaan digitaalisena. Cartoon Network julkaisi Kapteeni Planeettaan perustuvan OK K.O.! Lets Be Heroes -ohjelmaan jakson "The Power is Yours". Fyysisenä DVD-versioina Kapteeni Planeetta on julkaistu ainakin Amerikassa (1. kausi) ja Australiassa (Complete Collection), jota Madman Entertainment tarjoaa vielä omilla sivuillaan: Madman Entertainment.

Kenties pienellä mahdollisuudella saatamme nähdä Kapteeni Planeetan seikkailut tulevaisuudessa HBO Max -suoratoistopalvelussa? Nähtäväksi myös jää, toteutuuko Leonardo DiCaprion toiveet suunnitellusta elokuvasta.

Suomikassun ohjelmatiedot: Kapteeni Planeetta ja maapartio

Teksti: Ville Siirola

Kuvat: Erkki Alho

Lähteet: IMDB, Amazon Prime, Madman Enterteinment


Huomio!

Kapteeni Planeettaa ei ole suomenkielisillä tekstityksillä nähty vuoden 1991–1992 TV-esitystensä jälkeen. VHS-kaseteille tallennetut tekstitysversiot ovat harvinaisia, joten katsothan tarkkaan VHS-kokoelmasi läpi ennen kuin hävität suomalaisia kassuaarteita! Voima on sinun (The Power is Yours)!


01.03.2021 | Kirjoittanut: Ville Siirola
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Luitko jo nämä?


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaThe Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!