Arvostelu | The Fabelmans

14.02.2023

The Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

14.02.2023 | Erkki Alho | 
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Tiktok Suomikassu Discord


Mikä on elokuvan taika? Mistä muodostuu elokuvailmaisu ja mihin sen voima perustuu? Steven Spielberg on ohjannut elokuvan, joka kertoo, miten elävät kuvat lumosivat hänet. Elokuva alkaa kliseisesti siitä, kuinka Fabelmanin perhe menee ensimmäistä kertaa esikoisensa Sammyn kanssa  elokuvateatteriin vuonna 1952. Tämä ei ole mikään omaperäisin tarinan alku siitä, miten tunnettu ohjaaja kiinnostuu elokuvista, mutta The Fabelmans -elokuva yllättää. The Fabelmans ei sorru vain näyttämään, mitä tapahtuu, vaan se avaa koko psykologisen mekanismin sen takana, miksi näin tapahtuu. The Fabelmans -elokuva on tutkielma elokuvanteosta ja sen ilmaisuvoimasta.

Fabelmanit ensimmäistä kertaa esikoisensa kanssa elokuvateatterissa
Fabelmanit ensimmäistä kertaa esikoisensa kanssa elokuvateatterissa

Steven Spielbergin omasta lapsuudesta ja kokemuksistaan kertova The Fabelmans on vangitseva kertomus perheestä, taiteesta, totuudesta, onnellisuudesta ja rakkaudesta. Elokuvan kertomus ei ole pelkästään elämänkertatarina, vaan siinä käsitellään kokemuksia ja asioita analyyttisesti retrospektiivisesti pohdiskellen. Ongelmia ja tapahtumia ei ehkä aina ymmärrä, mutta niiden takana on aina jokin solmu, joka pitää purkaa jossain vaiheessa väkisin tai tiedostamattomasti. Sammy oppii elokuvauksen manipulatiivisen, mutta myös sen paljastavan luonteen, mikä saa myös perheen dynamiikan rakoilemaan. 

Sammy kiinnostuu kuvaamaan elokuvia
Sammy kiinnostuu kuvaamaan elokuvia

Sammy ei kiinnostunut elokuvista pelkästään siksi, että sen tekniikka on hienoa ja kuvat ja valot olisivat lumonneet hänet, vaan kuvaamalla asioita hän laittoi asioita järjestykseen omassa pääkopassaan ja jotenkin konkreettiseen käsiteltävään muotoon. Asiat ovat näin hallittavissa ja Sammyn ahdistus helpottaa. Fabelmansin perheessä isä Burt (Paul Dano) on insinöörimäisesti ajatteleva keksijä ja tieteilijä, kun taas äiti Mitzi (Michelle Williams) tunteikas, aistiva ja luova. Nämä kaksi elämisentapaa riitelevät ja yrittävät löytää sopusoinnun Sammyn elämässä. Onko teoreettinen tieto ja asioiden hyödyllisyys ainoa määrittävä asia johon pitäisi pyrkiä? Vai onko joskus vapauttavaa vain antautua tunteiden vietäväksi ja päästää sisäinen apina valloilleen? Onko viihtyvyys ja leikkisyys aina toisarvoista teoreettiseen faktaan verrattuna, jolla saadaan aikaiseksi ihmiskunnalle jotain oikeasti hyödyllistä, vaikka ihmiset katsoisivatkin mielummin apinan riehumista tai kaunista balettitanssia?

Fabelmanien ystävä Bennie (Seth Rogen)
Fabelmanien ystävä Bennie (Seth Rogen)

The Fabelmans esittää hienoja ja kiehtovia kysymyksiä elämästä ja taiteesta, vaikka elokuvan kohtaukset vaikuttavatkin päällepäin hyvinkin perinteiseltä draamalta, pinnan alla kuitenkin tapahtuu jotain hyvin insinöörimäistä suunnittelua, jolla yritetään analysoida ja saattaa asioita käsiteltäväksi ja yritetään kartoittaa sitä jotain, mikä meitä ohjaa määrittää. Eikä tämä analyyttisyys tapahdu edes draaman kustannuksella, vaan kohtaukset ovat niin tiivistunnelmaisesti ohjattu, että draamaa voisi halkaista sekunti sekunnilta ohuiksi viipaleiksi, joista yhdestäkin olisi tullut jo kylläiseksi. Lisäksi tätä koko draamallista tutkielmaa viedään eteenpäin käsittämättömän hienoilla näyttelijäsuorituksilla ja pianomusiikilla. Loppukohtaus on myös jotain, mikä pistää häkeltymään yllättävyydellään ja näppäryydellään, sillä tällaista leikkysyyttä ja oivaltavuutta ei osannut odottaa.

Filmin paljastava luonne
Filmin paljastava luonne

YHTEENVETO

The Fabelmans on mestarillisesti tehty tutkielma elokuvanteosta ja taiteesta. Se laittaa Steven Spielbergin omat kokemukset filmille ja kaiken sen, mitä hän on kokenut ja oppinut nuoruudessaan ennen suurta ohjaajan uraa. Elokuva on täynnä muistettavia kohtauksia, jotka pitävät katsojan tiukasti kiinni draamassa. Elokuva koskettaa, naurattaa ja ihmetyttää kauneudellaan, mutta se on myös hyvin rehellinen käsitellessään vaikeitakin asioita, jotka myös näyttelijät tuovat uskottavasti esiin hienoilla suorituksillaan. The Fabelmans ei kuitenkaan pyri olemaan mikään realistinen elämäkertaelokuva Steven Spielbergin nuoruudesta, vaan kuten kaikissa elokuvissa, tarina on oltava mielenkintoisesti kerrottu. Ja sitä The Fabelmans -elokuva todellakin on - täynnä maagisia hetkiä... eli elokuvan taikaa.

Mestariteos (taidokas ja vaikuttava teos)
Mestariteos (taidokas ja vaikuttava teos)

TRAILERI


TUOTANTOTIEDOT

 • Luokka: Elokuva
 • Alkuperäisnimi: The Fabelmans
 • Ohjaaja: Steven Spielberg
 • Käsikirjoittaja: Steven Spielberg, Tony Kushner
 • Tuottaja: Kristie Macosko Krieger, Steven Spielberg, Tony Kushner
 • Kuvaaja: Janusz Kamiński
 • Leikkaaja: Michael Kahn, Sarah Broshar
 • Säveltäjä: John Williams 
 • Esiintyjä: Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Gabriel LaBelle, Judd Hirsch
 • Alkuperäiskieli: englanti
 • Tuotantomaa: Yhdysvallat
 • Tuotantoyhtiö: Amblin Entertainment, Reliance Entertainment
 • Tuotantovuosi: 2022
 • Ensiesitys (FI): 17.02.2023 (Teatteri)
 • Väritekniikka: Väri
 • Genre: Draama
 • Kestoaika: 151 min 
 • Ikäraja: 12, Väkivalta (12), Päihteet (12), Ahdistus (12)

KOMMENTOINTI


TALLENTEET

Kokoelmat


SUOSITUKSET


ARTIKKELIT


KAUPPA