ARVOSTELU | Ennio

10.03.2022

Ennio on todellisen elokuvafanin dokumentti, jossa käydään läpi Morriconen perintö elokuvamusiikille.

10.03.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Cinema Paradiso -elokuvan ohjannut Giuseppe Tornatore on luonut elokuvasäveltäjä Ennio Morriconesta kattavan dokumentin. Se käy läpi Ennion uran kokonaisuudessaan tähän päivään saakka läpi viiden vuosikymmenen. Dokumentti kestääkin huikeat kaksi ja puoli tuntia ja tämä aika on todellista herkkua elokuvaharrastajille. Ennio Morriconen tietä kohti elokuvasäveltäjää seurataan pikkupojasta asti isänsä jalanjäljissä, joka oli trumpetin soittaja orkesterissa. Dokumentissa isona teemana on Ennion hylkäytyminen akateemisista piireistä, sillä vanhan koulukunnan säveltäjät eivät pitäneet elokuvasävellyksiä arvostettavana taiteena.

Dokumentissa käydään itse maestron, työkollegoiden ja ihailijoiden kertomuksia teosten synnystä ja vaikutuksesta maailmaan. Näkökulmat teoksiin ovat siis laajat, sillä Ennio kertoo oman näkemyksensä, miten teokset syntyivät, työkollegat kertovat työsuhteensa Ennioon ja ihailijat kertovat minkälainen vaikutus teoksilla on ollut koko maailmaan. Ääneen dokumentissa pääsevät Quentin Tarantino, Clint Eastwood, Oliver Stone, Hans Zimmer, Bernardo Bertolucci ja lista jatkuu. 

Ennio Morricone pitämässä konserttia.
Ennio Morricone pitämässä konserttia.

Ennio Morricone on luonut lukemattomia sävellyksiä valkokankaalle, joista tunnetuimmat lienevät Sergio Leonen spagettiwesterneistä, kuten Hyvät pahat ja rumat ja Huuliharppukostaja. Dokumentti tekeekin erittäin kattavan läpileikkauksen Ennion sävellyksiin elokuvissa ja koska hänen työnsä on ollut niin massiivinen elokuvien saralla, on joitakin elokuvia jouduttu dokumentin keston takia siltikin jättämään väliin. Ottaen huomioon, kuinka tunnettu ja arvostettu elokuvasäveltäjä Ennio Morricone on, hän voitti uransa aikana vain yhden Oscarin elokuvasta, jos kunniapalkintoa ei lasketa.

Dokumentin ytimessä on elokuvamusiikki ja vaikka elokuvafanit saavatkin tästä paljon, niin kaikista eniten saavat musiikin ammattilaiset ja harrastajat. Dokumentti nimittäin vilisee musiikkitermejä, jotka voivat olla vaikeasti ymmärrettäviä tavalliselle tallaajalle. Jos ei tiedä, mikä on "kontrapunkti", niin onneksi siitä kuitenkin saa jonkinmoisen kuvan dokumentista, mutta harva dokumentti käsittelee näin teoreettisesti elokuvamusiikkia. 

Ennio Morricone kuoli 91-vuotiaana vuonna 2020 .
Ennio Morricone kuoli 91-vuotiaana vuonna 2020 .

Dokumentti etenee kuin siivillä, sillä elokuvien hienoja sävelmiä saa kuunnella kunnolla ja samalla sukeltaa elokuvien historiaan. Positiivinen yllätys oli myös sekin, että Ennion säveltäjän uraan tosiaan käydään kunnon läpileikkaus ihan 1960-luvulta 2010-luvulle asti. Jotkin klassikot jäävät toisten varjoon muiden klassikoiden noustessa enemmän esiin. Jotkin klassikot unohdetaan välistä tyystin. Aika on rajallista, ellei halua istua elokuvateatterissa viisi tuntia. Koko massiivinen katalogi ei vain mahdu kahteen ja puoleen tuntiin, vaikka kuinka haluaisi kuulla ja nähdä enemmän Ennion urasta.

Dokumentti on hyvin Ennio Morriconen työhön keskittyvä, eli jos odottaa jotain, mikä avartaisi säveltäjän persoonaa ja muuta yksityistä elämää, saattaa pettyä. Kaikki mitä dokumentissa käsitellään, käsitellään hyvin rajatusti hänen ammattinsa kautta. Tämä on selkeä linjaus ja näkökulma siihen, mitä ja miten asioita käsitellään. Jos oltaisiin haluttu keskittyä Ennio Morriconeen ihmisenä ja hänen yksityiselämän vaiheista, olisi siihen vaadittu jo minisarjan verran aikaa ja materiaalia. Ennio-dokumentti keskittyy elokuviin ja niiden musiikkeihin ja tämä aika käytetään oikein hyödyksi juuri siihen tarkoitukseen.

Ennio Morricone ja hänen vaimonsa Maria Travia Hollywood Walk of Famella.
Ennio Morricone ja hänen vaimonsa Maria Travia Hollywood Walk of Famella.

Se, mitä raotetaan katsojalle Morriconen elämästä on siis sävellykset. Tämän näkökulman kautta mukaan parrasvaloihin pääsee myös hänen vaimonsa Maria Travia, sillä hän on ollut merkittävästi mukana tukemassa Ennion säveltäjän uraansa. Kaikki teokset menivät käytännössä hänen hyväksyntänsä läpi, joten Maria oli hänelle ikään kuin kompassi koko uransa aikana tunnistamaan hyvät teokset pöytälaatikkomateriaalista. Rehellinen mielipide löytyy omalta rakkaalta.

Dokumentti tuntuu kokonaisuudessaan Ennio Morriconen ylistyslaululta. Elokuvan sanat ja kehut elokuvan vieraiden osalta voivatkin tuntua kovin isoilta ja liioitetuilta, mutta Ennio Morriconen tapauksessa ylistyksen ymmärtää. Morricone on tehnyt niin hienoja sävellyksiä uransa aikana ja hänen merkitystänsä elokuvamusiikkiin ei voi painottaa tarpeeksi. Hän oli edelläkävijä ja loi suunnan, miltä hyvän elokuvamusiikin kuuluu kuulostaa ja jota muut yrittivät kopioida ja matkia.

Ennio Morricone on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen maailmaan sävellyksillään.
Ennio Morricone on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen maailmaan sävellyksillään.

Tuomio

Ennio-dokumentti on mestarillinen läpileikkaus Morriconen musiikkiin elokuvissa ja mitä hän on jättänyt jälkeensä jälkipolville. Se on ennen kaikkea suuri kunnianosoitus maestrolle, joka on vaikuttanut niin suuresti elokuvamusiikin tulevaisuuteen. Dokumentti on yllättävän syvällinen ja teoreettinen sukellus sävellysten maailmaan, joka on pakkokatsottavaa niin elokuvahulluille kuin musiikin teoriasta kiinnostuneille. Jotain Ennio Morriconen merkittävästä perinnöstä maailmalle kertoo myös se, ettei tähän massiiviseen dokumenttiin edes saatu mahtumaan aivan kaikkea.

Kirjoittanut: Erkki Alho

Päätoimittaja, Medianomi

Artikkelit, Tietokanta, Verkkosivun suunnittelu ja toteutus; Some-tilit.

Tähtien selitykset:

1/5 = Välttävä (Kömpelö ja/tai puuduttava teos)

2/5 = Tyydyttävä (Huolimaton ja/tai tavanomainen teos)

3/5 = Hyvä (Viihdyttävä ja/tai laadukas teos)

4/5 = Erinomainen (Vangitseva ja/tai vaikuttava teos)

5/5 = Mestariteos (Lumoava ja/tai ainutlaatuinen teos)

10.03.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Elokuvan tiedot

 • Nimi: Ennio
 • Alkuperäisteos: -
 • Elokuvasarja: -
 • Ohjaaja(t): Giuseppe Tornatore
 • Käsikirjoittaja(t): Giuseppe Tornatore
 • Tuottaja(t): Gabriele Costa, Gianni Russo 
 • Säveltäjä(t): Ennio Morricone
 • Kuvaaja(t): Giancarlo Leggeri, Fabio Zamarion 
 • Leikkaaja(t): Massimo Quaglia, Annalisa Schillaci 
 • Näyttelijä(t): -
 • Alkuperäiskieli: italia, englanti
 • Jälkiäänitysyhtiö (suomi): -
 • Ääninäyttelijä(t) (suomi): -
 • Tuotantomaa: Italia, Belgia, Japani, Hollanti
 • Tuotantoyhtiö: Silva Mysterium
 • Julkaisija: Lucky Red
 • Ensiesitys: 11.03.2022 
 • Genre: Dokumentti
 • Ikäraja: 12
 • Oscar-palkinnot: -

Traileri


Luitko jo nämä?


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaThe Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?

Hintalista

Hintalista

Hintalista

Ensimmäinen palvelu

Ipsa quae ab illo inventore veritatis

90€

Toinen palvelu

Architecto beatae vitae dicta sunt

200€

Kolmas palvelu

Eos qui ratione voluptatem sequi

400€

Neljäs palvelu

Magnam aliquam quaerat voluptatem

600€