Arvostelu | Lightyear

10.08.2022

Lightyear on moniteemainen, humoristinen ja tasapainoinen kokonaisuus aikuiseen makuun

10.08.2022 | Kirjoittanut: Ville Siirola
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Disney Pixarin Lightyear on spinoff-elokuva suosittujen Toy Story -animaatioiden takaa. Lightyear on tarkkaan ottaen elokuva elokuvasta, josta Buzz Lightyear -lelu sai inspiraationsa. Avaruusranger ja kapteeni Lightyear on yhdessä avaruusretkikunnan tiedemiesten kanssa etsimässä uutta kotia ihmiskunnalle, kunnes avaruusmatkan varrelle osuu ennestään tuntematon planeetta. Hyperunesta herätetty kapteeni Buzz Lightyear (Chris Evans / Kristo Salminen) päättää tutkia salaperäistä planeettaa yhdessä avaruusretkikunnan komentajan Hawthornen (Keke Palmer / Rebekka Kuukka) kanssa. Esitutkimus planeetan älyllisestä elämästä johtaa kuitenkin avaruusaluksen rikkoutumiseen, mistä syystä retkikunnalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin asettua asumaan uudelle vihamieliselle planeetalle.

Saadakseen retkikuntansa takaisin kotiin, kapteeni Lightyear ja retkikunnan tiedemiehet aloittavat suunnittelemaan ja testaamaan uusia hypernopeuskiteitä, jotta avaruusalus saataisiin halki ajan ja avaruuden. Kapteeni Lightyearin testilennot eivät kuitenkaan ole järin onnistuneita ja hyperajokokeiden sivutuotteena Buzz elää hitaampaa elämää kuin planeetalla asuva retkikunta. Yksinkertaistaen kapteeni Lightyearille muutamien päivien testit ovat vuosia kestäviä retkikunnan jäsenille, mistä johtuen elämä planeetalla kehittyy Buzzin silmissä hurjaa vauhtia.

Avaruusrangerit Buzz Lightyear ja Alisha Hawthorne
Avaruusrangerit Buzz Lightyear ja Alisha Hawthorne
Aikavääristymästä johtuva epätasainen ajan kuluminen Buzzin ja retkikunnan välillä on mitä mainioin pohja elokuvan juonelle. Retkikunnan elämässä aika kuluu niin nopeasti, että ihmisten toiveet, haaveet ja unelmat ovat muuttuneet erilaisiksi olosuhteiden ja ajan pakottamana. Toisaalta kapteeni Lightyear elää vielä unelmaa ja toivoa kotiinpaluusta ja elämästään Maassa. Harmittavasti elokuva ei kuitenkaan täysin pysähdy teeman äärelle, vaan jatkaa kohti toiminnallisempaa juonikuviota. Tilanteet mutkistuvat, kun kapteeni Lightyearin tehtävää vaarantamaan saapuu paha Zurg (James Brolin / Jukka Voutilainen) robottiarmeijansa kanssa. Zurg tarvitsee omien tavoitteidensa saavuttamiseen kapteeni Lightyearin vihdoin testeissä toimimaan saatua hypernopeuskidettä.

Elokuva onnistuu tarinallisesti esittelemään useita teemoja samanaikaisesti. Yksi merkittävä teema on kapteeni Lightyearin pakkomielle toimia tehtävissään yksin. Luottamuksen puute näkyy muun muassa haluttomuutena opastaa kadetteja tai aluksen autopilotin jatkuva haukkuminen ja ohittaminen. Jääräpäisyydestä ja omasta ylivertaisuudesta tuntuukin aiheutuvan vain harmia. Toisaalta kapteeni Lightyear on omasta mielestään ainoa henkilö, jonka täytyi tehdä aikavääristymään johtavat testilennot uudelleen ja uudelleen. Ehkä retkikunnasta olisi voinut löytyä joku muu, joka retkikunnan komentajan päätöksestä olisi voinut toimia välillä Buzzin tilalla.

Kapteeni Lightyear saa kumppanikseen robottikissa Soxin
Kapteeni Lightyear saa kumppanikseen robottikissa Soxin

Animaatiossa halutaan paneutua jollain tasolla aika-avaruuden mutkikkaisiin fysikaalisiin lakeihin. Kokemus on ristiriitainen, sillä dokumenttimainen selittely esimerkiksi aikadilaatiosta ei tunnu sopivan lapsenomaiseen Pixar-elokuvaan. Dokumenttimainen ote tuo elokuvaan liikaa vakavuutta ja toisaalta, miksi animaatiossa olevat asiat täytyy välttämättä pohjautua todellisuuteen? Aika-avaruuden vääristymille olisi voitu keksiä hauskojakin ja mielikuvituksellisia selityksiä, joiden ei tarvitse olla niin korrekteja. Ajalla ja paikalla kikkailu tuntuu välillä sekoittavan käsikirjoittajatkin, sillä teleportaatiota tapahtuu myös yksinkertaisissa kohtauksissa. Miten oma jengi voi ilmestynä takaa-ajon päätteeksi kapteeni Lightyearin edelle?

Lightyearissä, kuten myös Pixarin elokuvissa yleensä, vahvuutena on hahmojen pitkälle mietityt värikkäät persoonallisuudet ja toisaalta heidän väliset kemiat. Näistä persoonallisuuksista syntyy erittäin onnistunutta huumoria ja luonnostaan hauskoja tilanteita ja keskusteluja. Esimerkiksi kapteeni Lightyearille ensimmäisten testilentojen aikana rakennettu robottikissa Sox (Peter Sohn / Peter Kaneva) onnistuu kissamaisilla olemuksellaan ja robotiikan yhdistelmällä yllättämään nauruhermoja. Huumori on toimivaa elokuvan puoliväliin asti, kunnes juonen vakavuus johtaa tosikkomaisempaan menoon.

Kohti ääretöntä ja sen yli!
Kohti ääretöntä ja sen yli!

Animaatio on ulkoasultaan taattua Pixarin huippulaatua. Ympäristöt on mallinnettu yksityiskohtaisesti ja värikkäästi. Lisäksi hahmojen liikkeet ovat erittäin uskottavia ja hiottuja. Osasta elokuvan kuvakulmista ja ympäristöistä tulee mieleen videopelimäinen tunnelma. Elokuva toimisi varmasti hyvin myös pelinä, sillä ympäristöt vaihtelevat monipuolisesti kaupungeista viidakkoon ja avaruudesta avaruusaluksiin. Musiikki tukee ympäristöjä ja toimintakohtauksia onnistuneesti, mutta kuitenkaan ne eivät jää elokuvaa katsottaessa erityisesti mieleen.

Disney Pixar Lightyear onnistuu luomaan arvokasta ja kiinnostavaa katsottavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Lightyear tuntuu elokuvana enemmän aikuisempaan makuun sopivampana teoksena kuin edeltäjänsä Toy Story -elokuvat. Vaikka vaikea aika-avaruus-tiedepläjäys ja osa teemoista jäävät lapsilta varmasti huomiotta, on toiminta ja huumori erittäin onnistunutta ja varmasti myös lapsetkin viihtyvät elokuvan parissa. Elokuva ei tunnu missään vaiheessa pitkästyttävältä, vaikka kestääkin lähemmäs kahta tuntia. Kokonaisuus on tasapainoinen, jossa toimintaa, huumoria ja keskusteluja on sopivassa suhteessa. Pixarin elokuvaksi se ei kuitenkaan yllä sykähdytävyydellään studion parhaimmistoon.

Tehtävä suoritettu!
Tehtävä suoritettu!

YHTEENVETO

Disney Pixarin Lightyear on tervetullut lisä ja mielenkiintoinen uusi spinoff-elokuvasarjan avaus tunnetuista Toy Story -elokuvista. Lightyear on lähinnä aikuismaiseen makuun rakennettu, moniteemainen ja tasapainoinen kokonaisuus. Teemoihin ei harmittavasti pysähdytä ja loppua kohden perustoiminta saa vallan, minkä vuoksi elokuva ei yllä Pixar-studion parhaimmistoon. Animaatio ja hahmomallinnus on kuitenkin erittäin laadukasta ja erityisesti hahmojen persoonallisuus ja niistä kumpuavat luonnolliset hauskat tilanteet ja keskustelut saavat katsojan viihtymään elokuvan parissa varmasti.

 1. Välttävä (Kömpelö ja puuduttava teos)
 2. Tyydyttävä (Huolimaton ja yllätyksetön teos)
 3. Hyvä (Viimeistelty ja viihdyttävä teos)
 4. Erinomainen (Laadukas ja puhutteleva teos)
 5. Mestariteos (Taidokas ja vaikuttava teos)

Ville Siirola

Toimittaja

Artikkelit, Tietokanta, Verkkosivun toimivuus ja koodaus.

10.08.2022 | Kirjoittanut: Ville Siirola
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

ELOKUVATIEDOT

 • Alkuperäisnimi: Lightyear
 • Alkuperäisteos: -
 • Ohjaaja(t): Angus MacLane
 • Käsikirjoittaja(t): Angus MacLane, Matthew Aldrich, Jason Headley
 • Tuottaja(t): Galyn Susman
 • Kuvaaja(t): Jeremy Lasky
 • Leikkaaja(t): Anthony J. Greenberg
 • Säveltäjä(t): Michael Giacchino
 • Näyttelijä(t): Chris Evans, Keke Palmer, Peter Sohn, Taika Waititi, Dale Soules, James Brolin, Uzo Aduba
 • Alkuperäiskieli: englanti
 • Jälkiäänitysyhtiö (FI): SDI Media
 • Ääninäyttelijä(t) (FI): Kristo Salminen, Rebekka Kuukka, Peter Kaneva, Jukka Voutilainen, Tidjan Ba, Ritva Oksanen-Piilikangas, Hanna Pakarinen
 • Tuotantomaa: Yhdysvallat
 • Tuotantoyhtiö: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios
 • Julkaisija: Walt Disney Studios Motion Pictures
 • Ensiesitys: 15.06.2022
 • Värikoodaus: Värielokuva
 • Kestoaika: 108 min.
 • Genre: Animaatio, Scifi, Toiminta
 • Ikäraja: 7, Väkivalta, Ahdistus
 • Oscarit: -

TRAILERIKOMMENTOINTI


TALLENTEET

KokoelmatThe Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?