Arvostelu | Everything Everywhere All at Once

28.04.2022

Everything Everywhere All at Once on nimensä veroinen multiversumielokuva aivan kaikesta

28.04.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Everything Everywhere All at Once -elokuva kertoo Wangin perheestä, joka on kriisissä. Perheen arki pyörii perheyrityksen ympärillä. Perheen äiti Evelyn Wang (Ke Huy Quan ) yrittää joka päivä pitää putiikin pystyssä, vaikka kaikki tuntuukin hajoavan käsiin. Pesulan verotusasiat ovat aivan pielessä ja perhe on vaarassa menettää koko pesulansa. Evelynin mies Waymond (Ke Huy Quan) yrittää auttaa omalla tavallansa, isä Gong on myös huomioitava kaiken kiireen keskellä ja tytär Joy (Stephanie Hsu) tuntee itsensä mitättömäksi ja epävarmaksi elämästään. Joy tuo oman tyttöystävänsä näytille perheellensä, joka tuntuu pyörivän kaaoksen ympärillä. 

Kaiken hullutuksen keskellä meno kuitenkin muuttuu vain sekavammaksi. Evelyn ja Waymond lähtevät verotoimistoon hoitamaan heidän pesulansa veroasioita, mutta koko reissu muuttuukin askel askeleelta vain oudommaksi, sillä perheen isä Waymond muuttuukin kuin salaman iskusta aivan toiseksi henkilöksi. Waymond kertoo, mitä Evelynin pitäisi tehdä, että kaikki järjestyisi, sillä koko universumi on tuhon partaalla. Kyseessä on multiversumien tuhoutuminen, jos Evelyn ei onnistu tehtävässään pelastaa sitä. Kaikki on kiinni Evelynistä.

Verovirkailija (Jamie Lee Curtis) pistää yritysten veroasiat ojennukseen
Verovirkailija (Jamie Lee Curtis) pistää yritysten veroasiat ojennukseen

Kaikki tapahtumat tuntuvat Evelynille, sekä katsojalle aivan käsittämättömiltä. Missään ei ole mitään järkeä. Elokuva on herkullista seurattavaa, sillä mysteeri elokuvan ympärillä avautuu pala palalta katsojalle, samalla kun tapahtumia selitetään Evelynille. Tämä tuntuu kuin Matrixin humoristisemmalta versiolta, jossa meno vain kiihtyy, mitä pidemmälle elokuvassa mennään. Ja vaikka elokuva menee käsittämättömän hölmöksi ja tietyllä tavalla tyhmäksi, se vain alleviivaa elokuvan sanomaa.

Elämä on aivan järjetöntä ja ihminen on käsittämättömän tyhmä ja mitätön tässä järjettömän suuressa universumissa, jossa kaikki uudet saavutukset ja löydökset saavat ihmisen vain entistä enemmän eksyneemmäksi. Elokuva saa pienen pesulan ja tämän kaoottisen arjen näyttäytymään suurta kosmosta vasten hyvinkin merkitykselliseltä. Ikään kuin suuri multiversumi ja korkealentoinen juoni maailman pelastamisesta toimivat yllättävällä tavalla juoniaihioina perheen jäsenten välisten ongelmallisten suhteiden käsittelemiseen.

Stephanie Hsu loistaa roolissaan Joyna
Stephanie Hsu loistaa roolissaan Joyna

Everything Everywhere All at Once on yhtä aikaa scifielokuva multiversumeista, draamaelokuva perheen epäonnisesta arjesta ja toimintaelokuva höystettynä absurdilla huumorilla. Mutta jos yrittäisi määritellä elokuvan tiukemmin, se olisi filosofinen draamaelokuva, sillä se kertoo perheestä, joka yrittää pitää kaiken kasassa tässä kaoottisessa maailmassa. Ja minkä kaaoksen elokuva välittääkään katsojalle, sillä rinnakkaisia universumeja on loputon määrä, jossa jokainen elämän iso päätös jakaa ja aloittaa uuden aikajanan ja universumijatkumon.

Elokuvan käsittämättömän pirskahtelevaa juonta tähdittävät hieno joukko näyttelijöitä, jotka istuvat rooleihinsa käsittämättömän hienosti. Elokuvan hauskuus, energisyys ja traagisuus tuodaan esiin näyttelijöiden hienolla ammattitaidolla, jota saa seurata syvällisen ja monitahoisen käsikirjoituksen mukana. Näyttelijöistä näkee, että he ovat olleet hyvässä ohjauksessa. Elokuvassa tekee myös yllättävän roolin Jamie Lee Curtis palkittuna virastovirkailijana, joka on hieman pelottava, mutta myös sympaattinen hahmo.

Ehkä jossain nakkisormiuniversumissa asiat voivat olla hyvinkin toisin
Ehkä jossain nakkisormiuniversumissa asiat voivat olla hyvinkin toisin

Hienoimman roolin elokuvassa tekee Joyta näyttelevä Stephanie Hsu. Elokuva piirtää niin hienon ja koskettavan kuvan epävarmasta ja synkkyyteen vajonneesta tytöstä, että se upottaa katsojan mukanaan kyynisyyden suohon, josta on vaikea nousta ylös. Tätä kyynisyyttä ja järjettömyyttä kuvataan hienoilla ja oivaltavilla kuvilla, joiden tehoa rytmitetään hienosti dynaamisella leikkauksella, jossa välillä mennään kuin ruuhkassa, kunnes pysähdytään kanjonin kielekkeelle nauttimaan tyhjyydestä ja levosta. Elokuva on kuin vuoristorata, sillä juuri kun luulit, että nyt ollaan menty tarpeeksi syvälle perheen draamaan, niin seuraavaksi mennään jo uuteen paljastukseen tai kuvakulmaan, paljastaen lisää psykologista syvyyttä perheen monimutkaisista suhteista.

Elokuvan upeaa kuvavirtaa säestää amerikkalainen kokeellista musiikkia tekevä yhtye Son Lux. Musiikki ja leikkaus yhdessä luovat kuvauksen kanssa hienon maailman, joka tapahtuu periaatteessa melkein kokonaan virastotalon sisuksissa. Onkin sinänsä uskomatonta, että näinkin kuivasta ja mielikuvituksettomasta paikasta on saatu tehtyä näin upea "fantasiamaailma" syvällisellä ja koskettavalla tarinalla, joka samaan aikaan nyrjäyttää katsojan ajatukset uuteen asentoon.

Elokuva lainailee muista elokuvagenreistä kuin ne olisivat elokuvamaailman rinnakkaistodellisuuksia
Elokuva lainailee muista elokuvagenreistä kuin ne olisivat elokuvamaailman rinnakkaistodellisuuksia

YHTEENVETO

Everything Everywhere All at Once nivoo yhteen niin massiivisen ja korkealentoisen juonen, joka kertoo kuitenkin ihan tässä hetkessä olevista pienistä asioista. Elokuvasta löytyy niin monia eri tasoja ja yllätyksiä, että katsoja oivaltaa uusia asioita myös kauan elokuvan katsomisen jälkeen. Tämä elokuva reboottaa katsojan katsomaan maailmaa uusin silmin, sillä sen kauneus, traagisuus, hauskuus ja toiminta menee luihin ja ytimiin. Vaikka elokuva vaikuttaa paikoin hyvin älyttömältä ja hölmöltä, se ei kuitenkaan tunnu siltä, sillä siinä on jotain hyvin totta.

 1. Välttävä (Kömpelö ja puuduttava teos)
 2. Tyydyttävä (Huolimaton ja yllätyksetön teos)
 3. Hyvä (Viimeistelty ja viihdyttävä teos)
 4. Erinomainen (Laadukas ja puhutteleva teos)
 5. Mestariteos (Taidokas ja vaikuttava teos)

Kirjoittanut: Erkki Alho

Päätoimittaja; Medianomi

Artikkelit; Tietokanta; Sivuston suunnittelu ja toteutus; Some-tilien ylläpito.

28.04.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

ELOKUVATIEDOT

 • Alkuperäisnimi: Everything Everywhere All at Once
 • Alkuperäisteos: -
 • Ohjaaja: Dan Kwan, Daniel Scheinert
 • Käsikirjoittaja: Dan Kwan, Daniel Scheinert
 • Tuottaja: Anthony Russo, Joe Russo, Mike Larocca, Dan Kwan, Daniel Scheinert, Jonathan Wang
 • Säveltäjä: Son Lux
 • Kuvaaja: Larkin Seiple
 • Leikkaaja: Paul Rogers
 • Näyttelijä: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, Jenny Slate, Harry Shum Jr., James Hong, Jamie Lee Curtis
 • Alkuperäiskieli: Englanti, Mandariinikiina, Kantoninkiina
 • Jälkiäänitysyhtiö (suomi): -
 • Ääninäyttelijä (suomi): -
 • Valmistusmaa: Yhdysvallat
 • Tuotantoyhtiö: AGBO, Ley Line Entertainment, IAC Films, Year of the Rat
 • Julkaisija: A24
 • Ensiesitys: 29.04.2022 
 • Genre: Komedia, Seikkailu, Toiminta
 • Pituus: 139 min. 
 • Ikäraja: 16, Väkivaltaa, Ahdistusta
 • Oscarit: -

TRAILERI


TALLENTEET

KokoelmatKOMMENTTIALUE

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaThe Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?