ARVOSTELU | Uncharted

17.02.2022

Uncharted on kepeä seikkailuelokuva, jonka parissa viihtyy mainiosti vanhat kuin uudetkin fanit.

17.02.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord
Tom Holland esittää videopeleistä tuttua seikkailijaa nimeltä Nathan Drakea.
Tom Holland esittää videopeleistä tuttua seikkailijaa nimeltä Nathan Drakea.

Uncharted on tuttu videopelien parissa kasvaneilla, sillä se on määrittänyt Playstation 3 -konsolista saakka seikkailupelien ja toimintapelien standardit. Nyt tuo videopelien veijarimainen seikkailija saavuttaa myös valkokankaat. Tom Holland esittää huomattavasti nuorempaa Nathan Drakea ja Mark Wahlberg esittää huomattavasti nuorempaa Victor Sullivania, joka saa nuoren Nathanin mukaan seikkailuun etsiessään kadonnutta aarretta.

Elokuva alkaa Nathan Draken nuoruudesta, kun hänen isoveljensä Sam jättää hänet orpokotiin. Isoveli ei koskaan saapunut hakemaan pientä Nathania orpokodista, vaikka lupasi niin. Seikkailu alkaa kuitenkin Nathan Draken (Tom Holland) hieman aikuisemmalla iällä, kun Victor Sullivan (Mark Wahlberg) saapuu Nathanin työpaikalle, jossa Nathan toimii pikku varkaana baarimikon työn ohessa. Victor Sullivanilla on kuitenkin vielä salaisuuksia kertomatta, miksi hän oikeasti halusi Nathanin mukaan löytämään suuren aarteen.

Mukaan seikkailuun yhtyy myös Chloe Frazer (Sophia Ali).
Mukaan seikkailuun yhtyy myös Chloe Frazer (Sophia Ali).

Uncharted-elokuva ei seuraa orjallisesti videopelien juonta, vaikkakin monet asiat ovatkin kohdallaan. Voisi sanoa, että aihiot ovat kunnossa, mutta monet yksityiskohdat ja tapahtumat menevätkin omia polkujaan. Uncharted pysyykin mukavasti jalat pinnalla etenevällä seikkailullaan ja elokuvassa onkin mukavasti nokkelaa sanailua, eikä pelkästään toimintakohtauksia toisen perään.

Elokuvan juoni etenee mukavan loogisesti pienin askelin, henkilöhahmot edellä ja toimintakohtauksissa on sellainen maanläheisyyden tuntu. Niissä ei mennä yli Indiana Jonesin tyyliin, vaan ne soljuvat mukavasti uskottavasti elokuvan juonen edetessä. Siksi onkin hieman pettymys elokuvan sortuvan naurettavuuksiin elokuvan lopussa. Onneksi ei sentään ilmestynyt mitään yliluonnollisia mystisiä hirviöitä loppukahakassa, kuten tämän videopelisarjan osissa on tapana lyödä monsterit ja fantasiaelementit kaakkoon.

Nathan Drake (Tom Holland) on usein kiipelissä.
Nathan Drake (Tom Holland) on usein kiipelissä.

Tom Holland ja Mark Wahlberg vetävät roolinsa hyvin, vaikkakin heidän naamansa ovat aika loppuunkulutetut muissa elokuvarooleissa, joten pelkoni olikin: miellänkö nämä näyttelijät näihin videopelisarjan hahmoihin, jotka olen oppinut tuntemaan yli kymmenen vuoden aikana. Pelko oli osittain aiheellista. Olisin mieluummin halunnut katsoa uusia näyttelijöitä, kuin Hämähäkkimiestä ja ilmeetöntä Markia. Miksi elokuvaan pitää väkisin palkata mahdollisimman tunnettuja näyttelijöitä, kun pohjana on kuitenkin monien tuntema videopelisarja ja sen hahmot?

Näyttelijävalinnat ovatkin pieni miinus. Ei Antonio Banderaskaan niin isosti harmittanut, mutta se miten hänen hahmoansa käsiteltiin elokuvassa, harmitti suuresti. Elokuvan suurin synti on se, ettei siinä ole kunnollisia pahiksia uskottavine motivaatioineen. Nyt elokuva etenee näillä karikatyyrimaisilla pahishahmoillansa, joiden motivaatiot ja uskottavuus murenee jopa videopelien juonien edessä. 

Antonio Banderas on saatu mukaan elokuvaan, tosin rooli voi jäädä pettymykseksi.
Antonio Banderas on saatu mukaan elokuvaan, tosin rooli voi jäädä pettymykseksi.

Uncharted-elokuva onnistuu pitämään otteessaan alusta loppuun, samalla tutustuttaen uuden yleisön Nathan Draken maailmaan, mutta samalla myös nyökkää vanhojen fanien suuntaan pienillä jutuilla, jotka vain vanhat pelisarjan fanit huomaavat. Pelisarjan musiikki on yksi ikonisimmista sävellyksistä pelien maailmassa, mutta sitä säästellään elokuvan aikana kuin hyvää viiniä.

Elokuva toimii ikään kuin prologuena pelisarjalle, sillä tämä kertoo Nathan Draken nuoruusvuosista, niistä ensimmäisistä seikkailuista, jolloin hänestä syntyi Nathan Drake -seikkailija. Tästä syystä elokuva jättää myös paljon tilaa tulevaisuuden jatko-osille, jolloin aikaa ei enää kulu hahmon syntykertomukseen, vaan asiat ovat nyt alustettu tässä niin sanotussa prologue-elokuvassa.

Victor Sullivan (Mark Wahlberg) ja Nathan Drake (Tom Holland) ovat aarteen jäjillä.
Victor Sullivan (Mark Wahlberg) ja Nathan Drake (Tom Holland) ovat aarteen jäjillä.

Tuomio

Uncharted-elokuva ei ole ongelmaton, mutta se on harmittoman viihdyttävä seikkailuelokuva, jonka parissa viihtyy mainiosti alusta loppuun. Se toimii juuri sellaisena jollaiseksi se on tarkoitettukin, mutta harmittavasti tähtiä putoaa näyttelijävalinnoista ja marvelmaisesta jatko-osien petaamisesta. Aivan kuin itsenäisen elokuvan tekeminen ei enää riittäisi. Aina pitää jättää jotain tuleviin osiin, kun oltaisiin voitu hiota tämä yksi osa mahdollisimman itsenäiseksi ja hyväksi kokonaisuudeksi. Näiden ratkaisujen takia ei synny uutta seikkailuelokuvien klassikkoa, vaan purkkaviihdettä.

Kirjoittanut: Erkki Alho

Päätoimittaja, Medianomi

Artikkelit, Tietokanta, Verkkosivun suunnittelu ja toteutus; Some-tilit.

Tähtien selitykset:

 • 1/5 = Huono (Ei voi suositella. Teos puuduttaa, tai jopa ärsyttää.)
 • 2/5 = Tyydyttävä (Voi katsoa, jos ei parempaakaan ole. Hieman mitäänsanomaton teos.)
 • 3/5 = Hyvä (Voi suositella. Laadukas teos, mutta isot tunteet jäävät saavuttamatta.)
 • 4/5 = Erinomainen (Iso suositus. Voimakas ja herättää vahvoja tunteita.)
 • 5/5 = Mestariteos (Mykistävän hieno ja saa katsojan pauloihinsa erityislaatuisuudellaan)
17.02.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Elokuvan tiedot

 • Nimi: Uncharted
 • Alkuperäisteos: Uncharted (videopeli)
 • Elokuvasarja: -
 • Tarina: -
 • Ohjaus: Ruben Fleischer
 • Käsikirjoitus: Art Marcum, Matt Holloway
 • Tuotanto: Avi Arad, Charles Roven, Alex Gartner
 • Musiikki: Ramin Djawadi
 • Kuvaus: Chung-hoon Chung
 • Leikkaus: Rick Pearson, Chris Lebenzon
 • Pääosat: Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia Ali
  Tati Gabrielle, Antonio Banderas 
 • Alkuperäiskieli: englanti
 • Valmistusmaa: Yhdysvallat
 • Maailman ensi-ilta: 18.02.2022
 • Suomen ensi-ilta: 18.02.2022
 • Tuotantoyhtiö: Columbia Pictures, Atlas Entertainment, Arad Productions, PlayStation Productions
 • Genre: Seikkailu, Toiminta
 • Oscar-palkinnot: -

Traileri


Luitko jo nämä?


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaThe Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?