ARVOSTELU | The Worst Person In The World

18.03.2022

Norjalainen draamaelokuva kuvaa riipaisevasti nuoren naisen kasvutarinan modernissa maailmassa

18.03.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Kuka tietää, miten elää tässä sirpaloituneessa modernissa maailmassa? Monet varmasti samaistuvat tähän kysymykseen, missä jokainen askel ja teko voi olla ristiriidassa omien periaatteiden tai moraalisten ongelmien kanssa. The Worst Person In The World kertoo nuoren naisen Julienin (Renate Reinsve) elämästä neljän vuoden ajalta. Elokuva kertoo matkasta löytää se oma oikea tie loputtomien mahdollisuuksien ja ristiriitojen maailmassa.

Julie ei tiedä mikä hänen ammattinsa tulisi olemaan. Ensin hän kokeilee lääketiedettä, sitten psykologiaa ja sitten valokuvausta. Miehetkin vaihtuvat hänen elämässään nopeaan tahtiin, sillä se oikea puuttuu, kunnes hän tapaa yhtenä iltana sarjakuvapiirtäjän Akselin (Anders Danielsen Lie) baarissa. He rakastuvat ja aloittavat yhteisen elämän pariskuntana. Julien elämä alkaa kuitenkin tuntumaan tyhjältä seurata sivusta Akselin sarjakuvamenestystä, kun hän itse pyörittelee peukaloita. Julie lähtee etsimään uutta sisältöä elämälleen vaikka hänen parisuhteensa Akselin kanssa olisikin vaarassa särkyä.

Julie (Renate Reinsve) ja Aksel (Anders Danielsen Lie)
Julie (Renate Reinsve) ja Aksel (Anders Danielsen Lie)

Elokuvan kerronta on todella hienoa seurattavaa, sillä välillä edetään nopeasti kertojan tykittäessä tietoiskuja Julien elämästä. Sitten yllättäen pysähdytäänkin katselemaan maisemia syvässä hiljaisuudessa arvostamaan rauhaa ja maailman kauneutta, jota edes elokuvan kertojakaan ei kehtaa tulla keskeyttämään. Kaikki elämän mysteerit ja Julien ajatukset jäävät katsojalta pimentoon. Vain hänen reaktionsa katsellessaan tätä vaimeaa maisemaa, voi antaa pilkahduksen vastausta siitä, mitä hänen päässään tapahtuu. Julie eksyy tunteeseen, jota hän ei voi paeta. Katsojakin elää tämän kohtalokkaan hetken Julien kanssa. Tätä on elokuva kauneimmillaan.

Hiljaisten hetkien lisäksi elokuva käsittelee monia modernin yhteiskunnan ongelmia: sananvapaus, vihapuhe, taidekritiikki, nostalgia, materialismi, ilmastokriisi, yritysten ja ihmisten vastuullisuus ym. Ongelmien lisäksi isossa roolissa on miesten ja naisten tasa-arvo ja valtasuhteet myös seksuaalisessa mielessä. Elokuva ei tunnu kuitenkaan ideologien tuputtamiselta, vaan aidolta pohdinnalta ilman valmiita vastauksia. Elokuva avaa ja käsittelee niin monia moderneja pulmia, että katsojalla on koko elokuvan ajan pohdittavaa tästä kummallisesta maailmasta.

Julien ja Eivindin (Herbert Nordrum) välillä on kemiaa
Julien ja Eivindin (Herbert Nordrum) välillä on kemiaa

Myös perhe- ja parisuhteet ja lasten kasvatus saavat osansa. Meneekö uusioperheen lapsi vanhan avioliiton lapsen edelle? Missä menee raja uskollisuuden ja pettämisen välillä? Kumpi tulee ensin lapsi vai ura? Julie saa tämän kaiken päänvaivakseen, sillä kestäviä liittoja hänen suvussaan ei ole koskaan ollut. Julie kohtaa Eivindin (Herbert Nordrum) kuokkavieraillessaan juhlissa, jossa he ihastuvat toisiinsa palavasti. Onko väärin tuntea ihastumisen tunnetta ja syvää yhteyttä toiseen henkilöön, vaikka kummatkin ovat varattuja?

The Worst Person In The World tuntuu kysyvän monia askarruttavia kysymyksiä, mutta ei anna helppoja vastauksia. Elämä on elämää. Täynnä myrskyisiä debatteja ja tunteita. Jokaisella on oma tiensä kuljettavana, minkä jokainen parhaakseen näkee. Kuka on minkäkin tarinan päähenkilö tai sivuhenkilö. Elämä on kuitenkin tässä ja nyt. Huomista ei välttämättä ole. Se, tekeekö joku oikeat ratkaisut elämänsä aikana, mitataan jokaisen omantunnon kautta.

Julie ja Aksel käyvät läpi monia vaiheita
Julie ja Aksel käyvät läpi monia vaiheita

The Worst Person In The World on riipaiseva elokuva isoista ratkaisuista, jossa yksi hetki voi tuntua pelottavan kohtalokkaalta ratkaisulta. Elokuvan näyttelijät ovat ilmiömäisiä rooleissaan ja saavat katsojan pienilläkin eleillään sisään näihin hetkiin. Musiikki, kuvaus ja leikkaus ovat innostavia ja pitävät katsojan tiukasti kiinni tarinassa ja tunnelmassa. Elokuvan loppupuoli menee ehkä liiankin laahausvaihteelle ja musiikkikin muuttuu lopussa geneerisemmäksi pianon pimputteluksi.

Elokuva on mielenkiintoinen sekoitus kaikkea sitä, mitä nykypäivän elämässä koetaan. Se ei päästä katsojaansa helpolla kaikilla kysymyksillään, sillä kaiken tämän sekasotkun seasta voi olla vaikea löytää se kiinteä ydin. The Worst Person In The World elokuva pyrkii kertomaan katsojalle sen, että jokaisen on kuljettava oma tiensä elämässään ja kokemukset opettavat meitä elämään, olivat ne kuinka kipeitä tahansa. Vaikka tuntisit, että olet maailman hirvein ihminen ratkaisuittesi kanssa, omia tunteita on vaikea olla kuuntelematta. Niitä on vain opittava käyttämään hyödyksi. Elämällä oppii elämään.

Julie ja Julien vaikeat valinnat
Julie ja Julien vaikeat valinnat

Tuomio

The Worst Person In The World on on upea sukellus modernin maailman ongelmiin ja siitä, miten me itse siihen sovimme. Julie etsii omaa paikkaansa tässä sekavassa maailmassa, jossa mikään ei tunnu enää oikealta ratkaisulta. Elokuva esittää paljon kysymyksiä taiteen funktiosta, sananvapaudesta, sukupuolten tasa-arvosta, ympäristöongelmista ja ennen kaikkea rakkaudesta. Elokuvan teemat ovat hyvin esitettyjä, mikä pistää katsojan pohtimaan, miten täällä pitäisi makaa. Elokuva ei kuitenkaan saarnaa katsojalle mitään, vaan elokuva tekee sen, mikä taiteesta tekee mielenkiintoisen: esittää kokijalleen oikeita ja aitoja kysymyksiä, joihin ei välttämättä ole oikeita ja yksiselitteisiä vastauksia.

Kirjoittanut: Erkki Alho

Päätoimittaja, Medianomi

Artikkelit, Tietokanta, Verkkosivun suunnittelu ja toteutus; Some-tilit.

 1. Välttävä (Kömpelö tai puuduttava teos)
 2. Tyydyttävä (Huolimaton tai tavanomainen teos)
 3. Hyvä (Viihdyttävä tai laadukas teos)
 4. Erinomainen (Vangitseva tai vaikuttava teos)
 5. Mestariteos (Lumoava tai ainutlaatuinen teos)
18.03.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Elokuvan tiedot

 • Nimi: The Worst Person In The World
 • Alkuperäisteos: -
 • Elokuvasarja: -
 • Ohjaaja(t): Joachim Trier
 • Käsikirjoittaja(t): Joachim Trier, Eskil Vogt
 • Tuottaja(t): Andrea Berentsen Ottmar, Thomas Robsahm
 • Säveltäjä(t): Ola Fløttum
 • Kuvaaja(t): Kasper Tuxen
 • Leikkaaja(t): Olivier Bugge Coutté
 • Näyttelijä(t): Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum
 • Alkuperäiskieli: norja
 • Jälkiäänitysyhtiö (suomi): -
 • Ääninäyttelijä(t) (suomi): -
 • Tuotantomaa: Norja
 • Tuotantoyhtiö: Oslo Pictures, MK Productions, Film i Väst, Snowglobe, B-Reel Films
 • Julkaisija: SF Studios
 • Ensiesitys: 18.03.2022 
 • Genre: Draama, Komedia
 • Ikäraja: 12
 • Oscarit: Paras kansainvälinen elokuva (ehdokkuus), Paras alkuperäinen käsikirjoitus (ehdokkuus)

Traileri


Tuoreimmat artikkelit


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaThe Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?