Arvostelu | The Twin - Paha kaksonen

06.04.2022

The Twin pistää katsojan pään pyörälle, vaikka alkuun elokuva vaikuttaakin perinteiseltä kauhulta

06.04.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

The Twin kertoo yhdysvaltalaisesta perheestä, jota on kohdannut tragedia. Heidän toinen kaksospoikansa kuoli auto-onnettomuudessa. Perhe päättää muuttaa Suomeen aloittaakseen puhtaalta pöydältä. Perheen toinen eloonjäänyt kaksospoika Elliot alkaa kuitenkin käyttäytymään kummallisesti tekeytyäkseen kuolleeksi veljekseen. Elämä Suomen syrjäkylässä saa yhä kummallisempia piirteitä kylän asukkaiden kohdalla, sillä kylällä on oma synkkä historiansa.

Taneli Mustonen on ohjannut ja käsikirjoittanut tämän kiinnostavan mysteerisen tarinan, joka vaikuttaa alkuun hyvinkin perinteiseltä kauhuelokuvalta kliseisine kohtauksineen. Elokuva kuitenkin yllättää ja jättää katsojan pohtimaan, mitä elokuvassa oikeasti tapahtuikaan. Elokuvassa näkyy vaikutteita Rosemaryn painajainen, Midsommar- ja The Witch -elokuvista ja tämä kaikki vain positiivisella tavalla.

Rachel (Teresa Palmer) menetti auto-onnettomuudessa toisen poikansa.
Rachel (Teresa Palmer) menetti auto-onnettomuudessa toisen poikansa.

The Twin -elokuvan juoni rakentuu taidokkaasti paljastaen pikku hiljaa enemmän ja enemmän outojen tapahtumien taustoja ja juuri kun katsoja luulee pääsevänsä perille, mitä elokuvassa tapahtuu, matto vedetään katsojan jalkojen alta ronskisti. Tämä yllätyksellisyys pelastaa paljon The Twin -elokuvaa vaipumasta kliseisyyden suohon, joka niin usein vaivaa uusia kauhuelokuvia. Onneksi käsikirjoituksessa on kuitenkin lähdetty paljon vakuuttavammalle ja maanläheisemmälle tielle, kun alunperin on annettu ymmärtää.

The Twin -elokuva on hyvin amerikkalainen elokuva, vaikka sen tapahtumat sijoittuvatkin Suomeen ja koko elokuva on suomalaista tuotantoa. Siinä ei kuitenkaan puhuta suomea kuin hyvin vähän. Tämä ratkaisu on virkistävä, sillä elokuva maalaa kuvan Suomesta, takapajuisesta paikasta, jossa elää outo pakanakansa. Elokuvassa onkin hyvin eriskummallisia englantia puhuvia suomalaisia. Olisi ollu kuitenkin hienoa nähdä elokuvassa jotain hyvin perinteistäkin suomalaisuutta, esim. saunakulttuurista, juhannuskokoista ja viinaan päin menevästä kansasta.

Perheen elämä Suomessa ei ehkä aivan vastannut odotuksia.
Perheen elämä Suomessa ei ehkä aivan vastannut odotuksia.

Näyttelijät ovat loistavia rooleissaan, eikä ihme, sillä tähän suomalaistuotantoon on saatu Teresa Palmer, joka tunnetaan monista amerikkalaisista elokuvista, kuten Lights Out (2016), Warm Bodies (2013) ja Knight of Cups (2015). Elokuvan kuvaus on perinteistä kauhukuvastoa ja musiikki yllättää elokuvan loppupuolella omaperäisyydellään, jota olisi voinut hyödyntää isomminkin läpi koko elokuvan. Leikkaus on ehkä liiankin alleviivaavaa, kun aikaisempiin tapahtumiin palataan rautalangasta vääntäen.

The Twin on elokuva, joka on katsottava uudelleen, että sen juonenkoukerot avautuvat paremmin, mutta jo ensimmäisellä kerralla katsoja jää lopputekstejä katsellessaan miettimään elokuvan saloja. The Twin on kuitenkin pohjimmiltaan psykologinen trilleri, vaikka se antaa ymmärtää jotain ihan muuta. Elokuva jättää paljon auki asioita katsojan tulkittavaksi, joka on hienoa, mutta samalla se antaa kuvan myös hieman keskeneräisestä elokuvasta, jonka juoni vaikuttaa koostuvan kahdesta käsikirjoituksesta, tai kahdesta eri näkemyksestä tapahtumille.

Perinteinen suomalainen veneajelu järvellä
Perinteinen suomalainen veneajelu järvellä

Elokuva onkin pohjimmiltaan mysteerielokuva kuin kauhuelokuva, vaikka kauhuelementtejä onkin paljon elokuvassa. Elokuva tuo mieleen Roman Polanskin Rosemary's Baby -elokuvan, jonka kauhun ytimeen iskee psykologinen ja vainoharhainen kauhu, joka on paljon realistisempaa ja uskottavampaa, kuin jokin naamaripää murhaaja tai yliluonnolliset hirviöt ja demonit. Myös vahva vaikutus näkyy Midsommar-elokuvasta, jossa pohjoisen kansan ikivanhat perinteet ja uskomukset ovat elokuvassa läsnä.

Harmi, että elokuva kuitenkin kompuroi liikaa ja antaa vähän liiankin sekavan kuvan juonesta, jossa olisi ollut ainekset hyvinkin syvälliseen ja koskettavaan tarinaan. Nyt juoni tuntui liiankin kikkailulta ja punainen lanka hieman katosi tähän labyrinttiin, jota alettiin selittelemään liikaa. Toisaalta sekavuus on hyvä, mutta toisaalta sekavuus vesitetiin liiallisella selittämisellä ja kertaamisella. Elokuva ei kaipaa liiallisia selittelyjä, vaan sen, että katsoja saa itse ymmärtää, mistä elokuvassa on kyse.

Perhe on muuttanut upeaan ja karmivaan omakotitaloon
Perhe on muuttanut upeaan ja karmivaan omakotitaloon

Tuomio

The Twin - Paha kaksonen on viihdyttävä ja laadukas teos. Sen vahvuudet ovat enemmän psykologisella tasolla kuin kauhun tasolla. Elokuva pyrkii eksyttämään katsojan omaan labyrinttiinsä, mutta harmittavasti elokuva sortuu selittelemään liikaa asioita katsojalle. The Twin olisi toiminut ehkä paremmin pelkkänä psykologisena trillerinä, joka jättäisi katsojan mysteerinsä valtaan. Tietyllä tavalla se jättääkin, mutta olisin toivonut, että minut olisi eksytetty pahemmin elokuvan luomaan labyrinttiin, jättäen pelkästään johtolangat käsiini. Nyt jäi pahasti sellainen olo, että onko käsikirjoitus hiottu ihan huippuunsa, sillä potentiaalia olisi ollut vaikka mihin. Ehkä elokuva on katsottava uudelleen.

Kirjoittanut: Erkki Alho

Päätoimittaja, Medianomi

Artikkelit, Tietokanta, Verkkosivun suunnittelu ja toteutus; Some-tilit.

 1. Välttävä (Kömpelö tai puuduttava teos)
 2. Tyydyttävä (Huolimaton tai tavanomainen teos)
 3. Hyvä (Viihdyttävä tai laadukas teos)
 4. Erinomainen (Vangitseva tai vaikuttava teos)
 5. Mestariteos (Lumoava tai ainutlaatuinen teos)
06.04.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Elokuvan tiedot

 • Alkuperäisnimi: The Twin - Paha kaksonen
 • Alkuperäisteos: -
 • Ohjaaja(t): Taneli Mustonen
 • Käsikirjoittaja(t): Taneli Mustonen, Aleksi Hyvärinen
 • Tuottaja(t): Aleksi Hyvärinen, Joris van Wijk 
 • Säveltäjä(t): Panu Aaltio
 • Kuvaaja(t): Daniel Lindholm
 • Leikkaaja(t): Aleksi Raij, Toni Tikkanen 
 • Näyttelijä(t): Teresa Palmer, Steven Cree, Barbara Marten, Tristan Ruggeri
 • Alkuperäiskieli: englanti
 • Jälkiäänitysyhtiö (suomi): -
 • Ääninäyttelijä(t) (suomi): -
 • Tuotantomaa: Suomi
 • Tuotantoyhtiö: Don Films
 • Julkaisija: Nordisk Film
 • Ensiesitys: 06.05.2022
 • Genre: Kauhu
 • Ikäraja: 16
 • Oscarit: -


Tuoreimmat artikkelit


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaThe Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?