Arvostelu: Yhdessä - Deux - Two of Us

03.09.2021

Yhdessä on draaman ja trillerin yhdistelmä, jota katsoo kuin koomassa, samalla toivoen, että elokuva ravistelisi katsojan hereille.


03.09.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Ranskalainen elokuva Yhdessä - Deux kertoo kahdesta eläkkeellä olevasta naisesta, jotka asuvat samassa kerroksessa naapureina ja heillä on ollut pitkään jatkunut suhde. Asuntojen ovet ovat vastakkain ja he elävät avoimin ovin toistensa asunnoissa vieraillen. Suhde on kuitenkin salainen. Kun Madeleinen (Martine Chevallier) aikuiset lapset tulevat käymään, ovet sulkeutuvat ja naapuri onkin vain naapuri. Madeleine ja Nina (Barbara Sukowa) suunnittelevat kuitenkin isoa muutosta, muuttoa Roomaan viettämään loppuelämäänsä, mutta Madeleine ei saa kerrottua lapsilleen salaisesta suhteestaan. Lisää mutkia matkaan tulee, kun Madeleine saa aivoinfarktin, eikä hän pysty puhumaan, eikä liikkumaan normaalisti. Miten Nina saa Madeleinen takaisin, sillä kukaan ei tiedä heidän suhteestaan ja Madeleinella on omahoitaja asunnossaan. Madeleine ei enää tunnista edes läheisiään. Unelmat sortuivat yhdessä hetkessä ja nyt Ninaa ei tunnusteta Madeleinen lähipiiriin lainkaan.

Elokuvan lähtöasetelmat ovat herkulliset ja näyttelijät ovat mainioita rooleihinsa, mutta jokin junnaa paikallaan. Elokuvan juoni kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta se jää pyörimään ympyrää ilman että kunnon draamaan päästäisiin. Elokuva yhdistelee trillerimäisiä elementtejä, kuten ovireiästä tirkistelyä ja toisen asunnossa hiippailua, mutta jännitys jää puolitiehen. Katsojalta puuttuu jännitys, sillä mikä on pahinta mitä voi tapahtua? Heidän suhteensa paljastuu, mikä tuntuu aika pieneltä ongelmalta aivoinfarktin rinnalla. Elokuva yrittää luoda tästä uudesta rakkaudesta monimutkaisemman aikaisemmalla historialla Madeleinen edesmenneestä aviomiehestä.

Elokuvassa on takaumakohtauksia, jotka jäävät aika mysteerimäisiksi. Tästä olisi saatu paljon enemmän syvyyttä elokuvaan, jos tätä historiaa olisi avattu enemmän ja paljastettu Madeleinen ja Ninan suhteen pitkää historiaa katsojalle. Näin olisi saatu heidän välillensä jotain ikuista ja kestävää, jota on silti pidetty piilossa kaikilta muilta. Myös Ninan perheen historiaa olisi voinut avata enemmän, ehkäpä juuri takaumien, keskusteluiden ja konfliktien kautta. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla koko tarina alusta asti, miten tähän pisteeseen on päästy.

Yhdessä-elokuva on kuvattu hyvin maltillisesti pysähtyneillä kuvilla. Kuvia on mukava katsella, mutta sisältö ei ravitse katsojaa tarpeeksi. Tuntuu kuin elokuvaa viivyteltäisiin tarkoituksella, että lyhytelokuvaan sopivasta juonesta saataisiin venytettyä kokopitkäelokuva. Elokuvassa ei nimittäin tapahdu paljon mitään. Eikä siinä mitään, jos yksinkertaisesta juonesta saisi kunnon tunteet ja draaman irti, mutta kun näin ei ole.

Elokuvan ongelma on sen teema. Sitä katsoessa ihmettelee, mitä se haluaa sanoa tai kertoa katsojalle, sillä se mitä ruudulla näytetään, on vain viivyttelyä. Musiikki laahaa ja tekee tunnelmasta koomamaisen, sillä mikään ei tunnu etenevän. Näyttelijät katsovat kattoon ja katsoja miettii, että mitä pitäisi miettiä. Elokuvan juoni on niin yksinkertainen ja hidas ja ambient-musiikki vain vahvistaa elokuvan vellomista paikallaan.

Toinen aivohalvausta käsittelevä elokuva Michael Haneken Love - Rakkaus, pääsee ihon alle. Yhdessä-elokuvalta olisi toivonut samanlaista koskettavuutta, mutta jää kauas siitä, mitä olisi voitu saavuttaa näillä hienoilla lähtökohdilla. Olisiko aivohalvaus voinut tapahtua Madeleinelle, vaikka puolessavälissä leffaa, niin Ninan ja Madeleinen historiaa ja suhdetta olisi voitu alustaa enemmän tulevia vastoinkäymisiä varten. Nyt Madeleinen ja Ninan välit jäävät vain katseiksi ja kosketteluiksi ilman konkretiaa, miten heidän suhteensa on alkanut ja minkälainen arki heillä on. Ylipäätänsä heidän suhteensa tuntuu elokuvassa olevan hyvin fyysinen, ilman arjen kemiaa ja keskusteluja. Aivan kuin he olisivat edelleen vastarakastuneita alkuhuumassaan, vaikka he ovat elokuvan mukaan olleet jo suhteessa kauan.

Madeleinen ja Ninan yhteiseksi jutuksi koskettelujen lisäksi on muodostunut tanssi ja erityisesti kappale: Betty Curtis - La Terra. Kappale onkin hyvin keskeisessä osassa elokuvaa, sillä se on heidän kahden kappaleensa, jolla tuntuu olevan historiaa. Tosin tätäkään asiaa ei avata elokuvassa enempää, kuten ei oikein muutakaan asiaa. 

Elokuvan teemana pyörii oman onnen piilottaminen, muiden tuomion pelossa. Kumpi tulee ensin, oma onnellisuus vai perhe, jolla on omat odotukset ja käsitykset omasta äidistään. Elokuva kertoo yhdessäolon ilosanomaa, että mikä merkitys sillä on henkisesti ja fyysisesti ihmisen elämään ja se menee kaiken muun ohi, jopa yhteiskunnan ja oman perheen käsityksen ohi. 

Tuomio


Yhdessä on tavattoman lattea teos. Sen voi katsoa, jos ei ole muutakaan katsottavaa. Näyttelijät ovat hyviä rooleissaan, mutta käsikirjoitusta vaivaa syvyyden puute ja päämäärättömyys. Draaman ja trillerin yhdistelmää katsoo kuin koomassa, samalla toivoen, että elokuva ravistelisi katsojan hereille. Yhdessä elokuva on kuin lyhytelokuva venytettynä kokopitkäksi elokuvaksi, vaikka sisältöä ei olisikaan tarpeeksi. Olisipa elokuva uskaltanut ottaa rohkeampia otteita ja mennä ehkä enemmänkin trillerin suuntaan.


Tähtien selitykset:

 • 1/5 = Huono (Ei voi suositella. Teos puuduttaa, tai jopa ärsyttää.)
 • 2/5 = Tyydyttävä (Voi katsoa, jos ei parempaakaan ole. Hieman mitäänsanomaton teos.)
 • 3/5 = Hyvä (Voi suositella. Laadukas teos, mutta isot tunteet jäävät saavuttamatta.)
 • 4/5 = Erinomainen (Iso suositus. Voimakas ja herättää vahvoja tunteita.)
 • 5/5 = Mestariteos (Mykistävän hyvä ja saa katsojan pauloihinsa erityislaatuisuudellaan)

03.09.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Kirjoittanut: Erkki Alho

Päätoimittaja, Medianomi

Artikkelit, Tietokannan ylläpito; Kyselyt; Verkkosivun suunnittelu ja toteutus; Grafiikka, kuvat ja videot; Some-tilien ylläpitäjä.


Tiedot:

 • Nimi: Yhdessä
 • Alkuperäinen nimi: Deux
 • Ensi-ilta: 03.09.2021
 • Ikäraja: Ei tiedossa   
 • Pituus: 99 min. 
 • Ohjaus: Filippo Meneghetti
 • Käsikirjoitus: Malysone Bovorasmy, Filippo Meneghetti
 • Näyttelijät: Barbara Sukowa, Martine Chevallier, Léa Drucker
 • Levittäjä: Cinema Mondo
 • Genre: Draama
 • Arvostelija: Erkki Alho
 • Elokuvateatteri: Finnkino Turku: Kinopalatsi
 • Näytös: Sali 3 Ki 1.9.2021 Klo 13.30
 • Lähteet: IMDB, Wikipedia, Finnkino, filmikamari
 • Arvosana: 2/5 Tyydyttävä

Muista:

 1. Elokuva-arvostelu on aina henkilön oma subjektiivinen mielipide.
 2. Mielipide kerrotaan perustellen omia näkemyksiään.
 3. Näkemyksiä on yhtä paljon kuin on ihmistä.

Traileri:Luitko jo nämä jutut?


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaTuoreimmat arvostelut

The Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!


Tuoreimmat vertailut

Fyysisen ja striimimedian kuva- ja äänivertailuja


Tuoreimmat erikoisartikkelit

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?