ARVOSTELU | Persian oppitunnit - Persian Lessons

Autolastillinen juutalaisia ollaan viemässä teloitukseen. Päähenkilö Gillesin (Nahuel Pérez Biscayart) saa autossa käsiinsä vaihtokaupalla persialaisen kirjan, mutta ensi alkuun tarpeeton kirja koituukin hänen pelastuksekseen. Yksi natsien keskitysleirin upseeri nimittäin sattuu etsimään persialaista, oppiakseen heidän kieltänsä, ja teloittajat päättävätkin viedä väitetyn persialaisen komentajan luo palkkion toivossa.
Gillesin (Nahuel Pérez Biscayart) välttyy teloitukselta hätävalheen turvin, mutta nyt hänen on selvittävä hengissä keskitysleirillä, jossa hyväuskoinen upseeri luulee hänen opettavan hänelle persian kieltä. Komentaja Koch (Lars Eidinger) nimittäin haaveilee ravintolan perustamisesta Iraniin sodan päätyttyä. Gilles joutuu valehtelemaan henkensä uhalla keksimällä persian kieltä tyhjästä.
Persian oppitunnit on vaikuttava elokuva keskitysleirien julmuuksista, mikä ei kuitenkaan alistu kuvaamaan tapahtumia mustavalkoisesti. Kun elokuvassa seurataan juutalaisten elämää keskitysleirillä, myös natsien seuraelämä saa osansa. Koch kysyykin Gillesiltä, että onko se niin mahdoton ajatus, että hän voisi vielä löytää rakkauden. Natseja ei kuvata pelkästään hirviöinä, vaan paljon moniulotteisempina. Hekin ovat ihmisiä, joilla on tunteet ja unelmia. Elokuva kartoittaa monimutkaista poliittista ja sekavaa ilmapiiriä toisen maailmansodan aikaan ja mikä edelsi sitä. Jotkut saksalaiset vain ajautuivat poliittisen ilmapiirin mukana natsien joukkoihin.
Elokuvan tapahtumat pitävät tiukasti otteessaan alusta loppuun, vaikka kerronta onkin hitaanpuoleista, se silti rakentaa henkilöhahmoja ja henkilöiden suhteita hienolla tavalla. Natsien keskinäiset suhdesopat saavat osansa, jotka eivät tunnu kuitenkaan irrallisilta elokuvan juonesta, sillä ne liittyvät aina jollain tavalla Gillesin tarinaan, vaikkakin joskus hyvinkin epäsuorasti.
Elokuvassa on myös aiheen vakavuudesta huolimatta pikkuriikkisen verran huumoria, joka saa katsojan huvittumaan edes hetkeksi. Elokuva on muuten hyvin raju ja lohduton. Gillesin selviäminen tuntuu mahdottomalta, eikä pakokeinoa löydy hänen valheeseensa. Muuta hänellä ei ole kuin tuo valhe, ja hänen on elettävä sen mukaan, tai kuolla luovuttaen.
Elokuva on kuvattu hienosti ja harkiten. Välillä pitkillä kuvilla, silloin kun sillä on merkitystä. Musiikki on hienoa ja kerrontaan täydellisesti sopivaa, mutta jälkeenpäin unohdettavaa. Musiikki on kuitenkin elokuvamusiikkia ja pelkästään siihen tarkoitukseen tarkoitettu tukemaan kohtauksia ja tapahtumia emotionaalisesti. Elokuvan leikkaus on myös mestarillista, sillä se saa katsojan tuntemaan kuin eläisimme Gillesin kanssa keskitysleirillä vuosia. Saamme tuntea, kun aika kuluu ja loppua ei näy.
Näyttelijät vetävät hienoja roolisuorituksia, erityisesti Natsi-upseeri Kochia näyttelevä Lars Eidinger on ilmiömäinen. Samaan aikaan tiukka ja vaativa upseeri, mutta pinnan alla on selkeästi lempeä mies, joka haaveilee rauhasta, rakkaudesta ja omasta ravintolastaan. Lars Eidinger tuo tämän ristiriitaisen hahmon valkokankaalle hienoilla suorituksillaan. Gilles ja Koch luovat välilleen jonkinlaisen ystävyyssuhteen, jossa Gilles kertoo totuuden ajatuksistaan suoraan päin Kochin naamaan ja Koch on Gillesille sanansa mittainen mies.
Persian oppitunnit säväyttää kerronnallaan, josta tulee mieleen ehkä eniten vanhat vankilaelokuvat, joissa vankila tai keskitysleiri on oma maailmansa, jossa sattuu ja tapahtuu kaikenlaista mielenkiintoisten hahmojen kesken. Keskitysleiri pitää sisällään monia erilaisia mikrotarinoita, joissa jokaisella on osansa. Keskitysleirin omassa mikrokosmoksessa jokaisella päätöksellä on vaikutus johonkin toiseen henkilöön ja tapahtumat saavat uuden suunnan.
Elokuvan lopetus on ällistyttävän hieno. Se on kaunis ja koskettava ja se saa katsojan kunnioittamaan ja muistamaan kaikkia keskitysleireillä menehtyneitä hienolla tavalla. Se on myös runollinen ja monitasoinen ratkaisu valheesta ja totuudesta ja niiden kytköksestä toisiinsa. Elokuva haluaa katsojan antautuvan polvilleen ja tuntea jokaisen menehtyneen ihmiskohtalon sielussaan.
Tuomio
Persian oppitunnit on uskomattoman hieno elokuva, joka ei jää pelkästään erinomaiseksi. Se on mestariteos. Elokuva on mykistävän hieno ja saa katsojan pauloihinsa lohduttomalla maailmallaan. Elokuva on hyvin monikerroksinen, jossa ihmiskohtalot ovat vaakalaudalla valheen maailmassa. Kuinka pitkälle valheella voi selvitä, jos kyseessä on elämä? Elokuva menee syvälle ja koskettaa keskitysleirin hirveyksillään, joita ei saisi koskaan unohtaa. Ja tämä elokuva todellakin antaa siitä ikuisen muistutuksen.

Tähtien selitykset:
- 1/5 = Huono (Ei voi suositella. Teos puuduttaa, tai jopa ärsyttää.)
- 2/5 = Tyydyttävä (Voi katsoa, jos ei parempaakaan ole. Hieman mitäänsanomaton teos.)
- 3/5 = Hyvä (Voi suositella. Laadukas teos, mutta isot tunteet jäävät saavuttamatta.)
- 4/5 = Erinomainen (Iso suositus. Voimakas ja herättää vahvoja tunteita.)
- 5/5 = Mestariteos (Mykistävän hieno ja saa katsojan pauloihinsa erityislaatuisuudellaan)

Kirjoittanut: Erkki Alho
Päätoimittaja, Medianomi
Artikkelit, Tietokanta, Verkkosivun suunnittelu ja toteutus, Some-tilit
Tiedot:
- Nimi: Persian oppitunnit
- Eng. nimi: Persian Lessons
- Ensi-ilta: 17.09.2021
- Ikäraja: 16
- Pituus: 128 min.
- Ohjaus: Vadim Perelman
- Käsikirjoitus: Ilya Zofin
- Näyttelijät: Gilles - Nahuel PÉREZ BISCAYART
Koch - Lars EIDINGER
Max - Jonas NAY
Elsa - Leonie BENESCH
Commandant - Alexander BEYER
Jana - Luisa-Céline GAFFRON
Paul - David SCHÜTTER - Genre: Draama, Sota
- Arvostelija: Erkki Alho
- Elokuvateatteri: Finnkino Turku: Kinopalatsi
- Näytös: Sali Ke 15.9.2021 Klo 13.30
- Lähteet: IMDB, Wikipedia, Finnkino, filmikamari
- Arvosana: 5/5 Mestariteos
Muista:
- Elokuva-arvostelu on aina henkilön oma subjektiivinen mielipide.
- Mielipide kerrotaan perustellen omia näkemyksiään.
- Näkemyksiä on yhtä paljon kuin on ihmistä.