Arvostelu: Godzilla vs. Kong

08.07.2021

Mitä saadaan kun kaksi suurinta elokuvien monsteria laitetaan samaan elokuvaan napit vastakkain? Kaksituntinen aivot narikkaan turpaanvetojuhla Hollywood-tyyliin. Sitä tämä uusi MonsterVersen neljäs elokuva on.


08.07.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Vuoden 2014 elokuva Godzilla aloitti MonsterVersen, mutta Godzillaa siinä nähtiin vain vilaukselta. Aivan kuin isolle atomiliskolle olisi iskenyt pahemmanlaatuinen kameraujous päälle. MonsterVersen toisessa elokuvassa vuodelta 2017 Kong: Skull Island mentiin juonellisesti ihan eri suuntaan Hollywoodin muskelisankareineen ja toimintakohtauksineen. Sitten tuli vuonna 2019 MonsterVersen kolmas elokuva Godzilla II: King of the Monsters, joka on ehkä se viihdyttävin ja saavutti juonellisesti parhaimman tasapainon henkilöhahmojen ja monsteritaisteluiden välillä. Ei ihme, että kaikissa elokuvissa on niin erilainen tyyli, sillä jokaisessa elokuvassa on eri ohjaaja.

Tämän neljännen MonsterVerse-elokuvan on ohjannut Adam Wingard, joka on ohjannut aikaisemmin kauhupainotteisia elokuvia, kuten You're Next (2011), Blair Witch (2016) ja Death Note (2017). Tosin tässä elokuvassa ei kauhua ole nimeksikään. Godzilla vs. Kong vie MonsterVersen juonikuvion ikään kuin päätökseen. Elokuva ei jätä oikeastaan mitään odotettavaa mahdollisilta jatko-osilta. Monille aikaisempien osien kysymyksille löytyy vastaus: Mistä hirviöt ovat peräisin? Mikä King Kong on? Mitä hirviöt haluavat?

Godzilla on saapunut takaisin tekemään tuhojaan ja ainoa keino ihmiskunnalla taltuttaa Godzilla, on ihmisten näennäisessä vankilassa oleva King Kong. Retkikuntalaiset yrittävät johdattaa Kongin Onttoon maahan etsimään uutta energialähdettä. Ontto maa tuntuukin olevan elokuvassa ihan muutaman sadan metrin päästä maan pinnasta, sillä sinne ja takaisin matkataan hujauksessa. Myös Godzilla aistii kummaliisesti Kongin sijainnin Ontossa maassa ja poraa reiän radioaktiivisella tulellaan Onttoon Kongin valtaistuinsaliin. 

Godzilla vs. Kong on typerä elokuva monstereista ja sellainen sen on tarkoituskin olla. Elokuvan käsikirjoituksessa ei ole logiikan häivää, mutta se ei haittaa. Kuka odottaa Godzilla ja King Kong -elokuvalta muuta kuin tietokonetehostemäiskettä. Toimintakohtaukset ovat näyttäviä ja äänet jytisevät hienosti. Aikaisempiin MonsterVerse-elokuviin verrattuna toiminta näytetään nyt selkeästi  päivänvalossa, eikä minkään sumupilven takaa. Tosin vaikka toiminta oli nyt selkeämpää, joitakin tehostekohtauksia vaivasi liian tiukka rajaus, joka teki taisteluista sekavaa.

Elokuvan ihmishahmot jäävät elokuvan taka-alalle, sillä tämän elokuvan tehosteet ja hirviöiden mäiske ovat pääosassa. Elokuvassa näyttelee Stranger Things -tähti Millie Bobby Brown ja ruotsalainen Alexander Skarsgård, joka tunnetaan vuoden 2016 The Legend of Tarzan -elokuvasta. Näyttelijöistä ei tosin saada muuta irti kuin, että he vievät statistina elokuvan tapahtumia eteenpäin paikasta toiseen. Näin saadaan seikkailun tuntua ja hirviöt pääsevät ottamaan yhteen eri ympäristöissä. Näyttelijät hoitavat hommansa hyvin, vaikkakin takapiruna on hölmön stereotyyppinen badguy, joka tekee mitä vain luomuksensa eteen. Badguy saa toki ironisesti ansionsa mukaan, kuinkas muuten. Hahmoista olisi silti toivonut saavan enemmän irti käsikirjoituksen tasolla, oli kyseessä tehosteleffa tai ei.


Yhteenveto

Suosittelen Godzilla vs. Kong -elokuvaa katsottavaksi mahdollisimman isolta screeniltä elokuvateatterissa, sillä elokuva on mahtavaa popcorn-viihdettä. Elokuvan juonta ei kannata miettiä liikaa, sillä se jää hyvin ohueksi epäloogisuuksineen. Kysymys lopputekstien jälkeen jääkin, että loppuiko tämä MonsterVerse nyt tähän? Se voisi loppua, mutta rohkenen epäillä.

Tähtien selitykset:

1/5 = Huono (Ei voi suositella. Teos puuduttaa, tai jopa ärsyttää.)

2/5 = Tyydyttävä (Voi katsoa, jos ei parempaakaan ole. Hieman mitäänsanomaton teos.)

3/5 = Hyvä (Voi suositella. Laadukas teos, mutta isot tunteet jäävät saavuttamatta.)

4/5 = Erinomainen (Iso suositus. Voimakas ja herättää vahvoja tunteita.)

5/5 = Mestariteos (Mykistävän hyvä ja saa katsojan pauloihinsa erityislaatuisuudellaan)

Mitä mieltä olit itse elokuvasta? Kerro mielipiteesi elokuvasta kommenttialueella


Tiedot:

 • Ensi-ilta: 21.5.2021
 • Kesto: 1 t 53 min
 • Tuotantoyhtiö: Warner Brothers
 • Levittäjä: SF Film Finland Oy
 • Ohjaaja: Adam Wingard
 • Pääosissa: Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Shun Oguri, Eiza González, Julian Dennison, Kyle Chandler, Demian Bichir
 • Kirjoittanut: Erkki Alho
 • Katsottu: Finnkino Turku: Kinopalatsi Sali 1: Isense
 • Aika: Pe 21.5.2021 Klo 14.20
 • Lähteet: IMDB, Wikipedia, Finnkino, Warnerbros.com
 • Arvosana: 3/5

Muista:

Elokuva-arvostelu on aina yksittäisen henkilön oma subjektiivinen mielipide.

Mielipide kerrotaan kohteliaasti ja perustellen omia näkemyksiään.

Näkemyksiä on yhtä paljon kuin on ihmistä.


08.07.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord


Luitko jo nämä jutut?Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumalla


Tuoreimmat vertailut

Fyysisen ja striimimedian kuva- ja äänivertailujaTuoreimmat erikoisartikkelit

Erikoisartikkeleissa menemme pintaa syvemmälle

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?