Arvostelu | Thor: Love and Thunder

27.10.2022

Thor: Love and Thunder on supersankarielokuva, jossa tunteet pääsevät melkoiseen vuoristorataan.

27.10.2022 | Ville Siirola | 
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Tiktok Suomikassu Discord


Thor: Love and Thunder on uuden alku elokuvasarjan historiassa. Thor (Chris Hemsworth) on vetäytynyt lepopaikkaansa  ja yrittää löytää sisäistä rauhaansa meditoimalla. Kuitenkin veri vetää taisteluihin yhdessä Guardians of the Galaxy -poppoon kanssa varsinkin silloin, kun häntä varta vasten pyydetään pelastamaan päivä. Ylimääräistä aikaa ei rauhoittumiselle kuitenkaan ole, sillä universumia uhkaa Gorr the God Butcher (Christian Bale), joka tappaa armottomasti jumalia kaikkialla universumissa. Asgardialaisten ja omaa turvallisuuttaan peläten, Thor kokoaa ystävänsä Valkyrien (Jessica Thompson), Korgin (Taika Waititi) sekä entisen tyttöystävänsä Jane Fosterin (Natalia Portman) selvittämään tilannetta Jumalten neuvostoon. Jane on koko ryhmän ihmetykseksi onnistunut saamaan haltuunsa Thorin taikavasara Mjölnirin ja saavuttanut sitä kautta Mighty Thorin supervoimat. Kaikki ei kuitenkaan ole Janella hyvin. 

Thor on vetäytynyt omaan rauhaansa, mutta toisaalta lähtee mukaan taisteluihin pyydettäessä
Thor on vetäytynyt omaan rauhaansa, mutta toisaalta lähtee mukaan taisteluihin pyydettäessä
Thor: Love and Thunder on supersankarielokuva parhaimmillaan, sillä se tarjoaa melkoista kyytiä tunteiden vuoristoradassa. Enimmäkseen elokuva naurattaa hulluudellaan ja mielikuvituksellaan, mutta onnistuu myös surettamaan ja jännittämään. Vaikka elokuvan teemat rakkaudesta, kostosta ja vallasta ovat loppuun kulutettuja, elokuva onnistuu käsittelemään aiheita humaanisella tasolla. Elämän pettymykset ja menetykset, turhautuneisuus, syöpä tai vaikkapa alkoholismi ovat arjen todellisia asioita, joista jokainen löytää mahdollisia tarttumakohtia elokuvasta. Elokuva jaksaa pysyä mielenkiintoisena myös upeiden ja vaihtelevien tapahtumapaikkojen ansiosta. Värikäs ja vaihteleva, ja toisaalta varjoisa, maailma ponnahtaa silmille jo pelkästään elokuvan sateenkaaren värisestä logosta.

Christian Bale on erinomainen roolissaan Gorr the God Butcher
Christian Bale on erinomainen roolissaan Gorr the God Butcher

Elokuvaa tähdittää erinomaiset näyttelijävalinnat. Edelleen vakuuttava ja luonnekas Chris Hemsworth on kuin syntynyt Thorin rooliin. Silti suuremman ihailun ansaitsee Christian Bale, joka luo hänelle epätyypillisessä roolissaan todella uskottavan hahmon uhkaavasta Gorrista. Ilmeet, eleet, ääni ja puvustus luovat pelokkuutta ja vangitsevat seuraamaan Balen jokaista liikettä. Natalia Portmanin hahmo Jane on nostettu elokuvassa suurempaan rooliin Mighty Thorin hahmona, mutta jostain syystä Portman jää muiden pääroolien varjoon. Elokuvan yllättävä käänne Jane Fosterin kyvystä hallita taikavasara Mjölniriä tuntuu väkisin väännetyltä twistiltä. Janen ja Thorin välinen heikosti kytevä rakkaus ei myöskään enää tunnu mielenkiintoiselta ja osaltaan työntää Portmania kauemmaksi sivurooliin.

Universumin jumalien henget ovat uhattuna ja Thor ystävineen haluaa olla paikalla selvittämässä tilannetta.
Universumin jumalien henget ovat uhattuna ja Thor ystävineen haluaa olla paikalla selvittämässä tilannetta.

Thor: Love and Thunder erottuu aikaisemmista osistaan ja myös muista Marvelin supersankarielokuvista sen hullulla huumorillaan. On virkistävää katsoa Marvel-mättöä rennommalla ja ei-niin-vakavalla meiningillä. Elokuvassa on kyllä niitäkin hetkiä, jolloin otsa menee ryppyyn ihmetyksestä tai käsi siirtyy facepalm-asentoon, kuten elokuvassa esiintyvät pässit ja antiikin Kreikan jumala Zeus. Elokuva tuntuu kuitenkin kokonaisuudessaan tasapainoiselta ja monipuoliselta viihteeltä. Toiminta on elokuvassa varmaa Marvel-laatua, johon on lisätty entistä enemmän värien loistetta.

Jane Foster on saanut haltuunsa taikavasara Mjölnirin ja saavuttanut Thorin voimat
Jane Foster on saanut haltuunsa taikavasara Mjölnirin ja saavuttanut Thorin voimat

YHTEENVETO

Thor: Love and Thunder on tasapainoinen ja viihdyttävä supersankarielokuva, jossa tunteet pääsevät melkoiseen vuoristorataan. Enimmäkseen elokuva naurattaa, mutta onnistuu toisaalta myös surettamaan ja jännittämään. Näyttelijäkaarti on elokuvassa erinomainen ja elokuvan värikkäät, ja toisaalta varjoisat, ympäristöt ovat mielenkiintoa ylläpitävän vaihtelevia ja erilaisia. Tämän lisäksi juoni etenee niin mukavaa tahtia, että lähes kaksituntinen elokuva tuntui jopa lyhyeltä viihdepläjäykseltä.

Erinomainen (Laadukas ja puhutteleva teos)
Erinomainen (Laadukas ja puhutteleva teos)

TRAILERI


TUOTANTOTIEDOT

 • Alkuperäisnimi: Thor: Love and Thunder
 • Alkuperäisteos: Thor (sarjakuva) - Stan Lee
 • Ohjaaja: Taika Waititi
 • Käsikirjoittaja: Taika Waititi, Jennifer Kaytin Robinson
 • Tuottaja: Kevin Feige, Brad Winderbaum
 • Kuvaaja: Barry Idoine
 • Leikkaaja: Matthew Schmidt, Peter S. Elliot, Tim Roche, Jennifer Vecchiarello
 • Säveltäjä: Michael Giacchino, Nami Melumad
 • Esiintyjä: Chris Hemsworth, Christian Bale, Tessa Thompson, Jaimie Alexander, Taika Waititi, Russell Crowe, Natalie Portman
 • Alkuperäiskieli: englanti
 • Tuotantomaa: Yhdysvallat
 • Tuotantoyhtiö: Marvel Studios
 • Tuotantovuosi: 2022
 • Ensiesitys (FI): 06.07.2022
 • Väritekniikka: Väri
 • Kestoaika: 119 min
 • Genre: Toiminta, Seikkailu, Komedia
 • Ikäraja: 12, Väkivalta (12), Ahdistus (12)
 • Tunnustus: -

KOMMENTOINTI


TALLENTEET


SUOSITUKSET


ARTIKKELIT


KAUPPA