Kysely: Mikä Dune on paras?

08.09.2021

Denis Villeneuven Dune on vihdoin täällä. On aika katsoa kaikki Dune-teokset läpi. Mikä niistä on paras?


08.09.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Sisältää mainoslinkkejä. 

Mainoslinkit merkitty *-merkeillä.

Denis Villeneuven Dune saa vihdoin ensi-iltansa perjantaina 17.09. Suomikassu julkaisee arvostelunsa tiistaina 14. päivä. Mutta sitä ennen pääsemmekin tämän kuukauden kysymykseen: Mikä Dune on paras?

Ennen Denis Villeneuven Dunea on julkaistu kolme eri Dune-teosta. Frank Herbertin romaaniin perustuvat elokuvat ja sarjat eivät ole niitä helpoimpia adaptaatioita, sillä alkuperäinen kirja on massiivinen Sci-fi-romaani. Alunperin avant garde ohjaaja Alejandro Jodorowskyn piti ohjata Dune jo 70-luvulla, mutta projekti kaatui suuruudenhulluuteen. Tästä projektista kertoo Jodorowsky's Dune-niminen dokumentti. Koska tämä on elokuvanteosta kertova dokumentti, jätettiin se tämän kyselyn ulkopuolelle. 80-luvulla elokuvaprojektiin palkattii toinen avant garde ohjaaja David Lynch. Ensimmäinen Dunen elokuva-adaptaatio näki päivänvalon vuonna 1984.

Vuonna 2000 ilmestyi minisarja Frank Herbert's Dune ja muutama vuosi myöhemmin jatkosarja Children of Dune, joka perustuu Frank Herbertin toiseen ja kolmanteen Dune-kirjaan. Nyt 2021 Denis Villeneuve on ottanut Sci-fi-eepoksen käsittelyynsä ja sen ensi-ilta on perjantaina 17.09.

Mikä näistä teoksista on paras Dune romaanin filmaus? Vaihtoehtona on lisätty myös uusin Villeneuven Dune, sillä se voi vielä kääntää kelkan, kunhan ihmiset ovat sen ensin käyneet katsomassa elokuvateatterissa ja tämä kysely on auki kuitenkin koko syyskuun. Joten aikaa on vastailla uusimman elokuvan jälkeenkin vaikka uudestaankin. 

Vastaa kysymykseen alla ja jos et ole vielä nähnyt muita Dune-filmejä, niin pistä tilaukseen tämän artikkelin lopusta löytyvästä kätevästä listasta. 

Jos et ole vielä nähnyt kaikkia Dune-elokuvia ja minisarjoja, niin nyt on hyvä hetki katsastaa nämä teokset läpi ennen uuden Dennis Villeneuven Dune ensi-iltaa tai katso vaikka ensi-illan jälkeen. Suurin osa listasta on valitettavasti tuontiversioita ilman suomitekstyksiä, mutta David Lynchin Dunesta ja Children of Dunesta löytyy Pohjoismaiset julkaisut suomiteksteillä. Joten pistä ostohousut jalkaan. Tässä on alla koottuna tämän hetken Dune-myyntiartikkelit, mitä CDON:sta ja Discshopista löytyy.

1984 Dune:

David Lynch

2000 Frank Herbert's Dune:

Mini Series

2003 Children of Dune:

Mini Series

Valitettavasti vain David Lynchin Dunesta ja Children of Dunesta löytyy julkaisut, joissa on suomitekstit. Muut ovat tuontielokuvia. 

Jos haluat lukea Dune-kirjat, niin Adlibris on oiva paikka löytää nuo kirjat. Tässä listattuna suomenkieliset pokkarit, e-kirjat ja äänikirjat. Käytä koodia ADLT10 kassalla, niin saat -10% kaikista tuotteista.

Kerro kommenteissa tarkemmin, mitä Dunea meni ostoo. Mitä mieltä olet Dune-teoksista.


08.09.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Kirjoittanut Erkki Alho

Päätoimittaja, Medianomi

Artikkelit, Tietokanta, Verkkosivun suunnittelu ja toteutus; Some-tilit.


Oletko lukenut jo nämä jutut?


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaTuoreimmat vertailut:


Tuoreimmat arvostelut:

The Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!


Tuoreimmat erikoisartikkelit:

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?