ARVOSTELU | The Batman

01.03.2022

The Batman luo upean synkän sateisen Gothamin, jossa Batman pääsee elementtiinsä.

01.03.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

The Batman alkaa Gothamin pormestarin murhasta ja vaikka Batman on toiminut Gothamin rikollisten kauhuna jo kaksi vuotta, on kaupunki kohtaamassa nyt isoimman uhkansa. Arvuuttaja (Paul Dano) niminen rikollinen jättää murhapaikoille Batmanille (Robert Pattinson) arvoituksia. Batman kutsutaan tutkimaan murhapaikkaa ja Batman huomaa sotkeutuneensa isompaan mysteeriin kun alunperin luulikaan. Mitä Arvuuttaja yrittää kertoa ja mikä on hänen motiivinsa?

The Batmanin on ohjannut uusista Apinoiden planeetoista tuttu Matt Reeves ja minkä maailman hän onkaan luonut tähän elokuvaan. Gotham on rikollisuuden pesäke, jossa jengit riehuvat, korruptio ja huumebisnes kukoistavat. Gotham on upean ankea ja sateinen paikka, jossa suurin osa elokuvan tapahtumista tapahtuvat yön hämärässä. Batman toimii vasta toista vuottansa, eikä Batman kerkeä jokaiseen paikkaan samaan aikaan, mutta taivaalla loistava Bat-signaali toimii rikollisille varoituksena.

Batman yrittää ratkoa, mitä valheita Gotham pitää sisällään.
Batman yrittää ratkoa, mitä valheita Gotham pitää sisällään.

Tällä kertaa skipataan Batmanin syntytarina ja hänen vanhempiensa kuolema. Batman on vielä nuori, mutta sitäkin vaurioituneempi. Robert Pattinson esittää Batmaniä loistavasti. Batman-hahmo on palannut takaisin etsivän rooliinsa pelkän supersankarin sijaan, sillä tässä elokuvassa ratkotaan ja tutkitaan rikospaikkoja pienen minisarjan verran. Mukaan sotkeutuu myös Selina Kyle (Zoë Kravitz), jota myös kissanaiseksi kutsutaan Batman-sarjakuvissa, kuin myös Pingviini, jota näyttelee yllättäen maskeerauksella peittoon saatu Colin Farrell.

Jo elokuvan lähtöasetelmasta asti The Batmanistä mieleen tulee vahvasti David Fincherin elokuva Seven. Kryptisiä murhia, pimeitä asuntoja, taskulamppuja, klassista musiikkia, synkkä ja loppumaton sade piiskaavat Gothamin katuja neonvaloissa. Elokuva on paljon velkaa Seven-elokuvalle maailmaltaan kuin myös tarinaltaan. Elokuva etenee askel askeleelta palapelin palasia yhteen sovittaen lopulliseen vastaukseen, vaikkakaan The Batmanin tarina ei ole yhtä musertava ja psykologinen kuin Sevenin. 

Kissanainen ja Batman yrittävät tehdä yhteistyötä.
Kissanainen ja Batman yrittävät tehdä yhteistyötä.

Synkeää maailmaa säestää klassinen musiikki, mutta myös klubeilla soiva konemusiikki. Yllättäen elokuvassa kuullaan Nirvanan Something In The Way -kappale pitkästi ja painokkaasti ja vieläpä kaksi kertaa. Kertakin olisi riittänyt, mutta nyt tuntui kuin Nirvanaa hierottaisiin katsojan naamaan tarpeettomasti, sillä elokuvan muu musiikki Michael Giacchinon sävellykset ovat upeaa kuunneltavaa. Something In The Way -kappale tosiaan tuntui tässä siltä kuin jotain olisi tullut elokuvan ja katsojan väliin.

Elokuvan kuvaus on huippuluokkaa tyylikkäine kuvineen ja leikkauksineen. Elokuvamaailman kierot hahmot ja pienet tarinat Gothamissa imaisevat mukaansa, mutta puolen välin jälkeen elokuva tuntui menettävän tahtinsa ja Gothamin monet polut meinaavat levitä käsiin. Aivan kuin elokuva viipyilisi aivan liian pitkään loppuratkaisunsa tai mysteeriensä kanssa, ettei usko meinanut riittää siihen, ettei näitä kaikkia odotuksia voisi lunastaa enää mitenkään, olivat vastaukset mitä tahansa.

Batmobiili on upea ilmestys.
Batmobiili on upea ilmestys.

Batmobiili on upea ilmestys, vaikkakin se on hyvin kotikutoisen näköinen tuunattu auto. Elokuva sisältää vähän taistelukohtauksia, mutta nekin harvat, kuten takaa-ajokohtaus valtatiellä ovat upeasti tehtyjä. Kohtauksissa on sellainen realistisuuden tuntu, jossa Batman oikeasti voisi hävitä vastustajilleen, mutta joillain keinoin hän kuitenkin selviää suurimmaksi osaksi pukunsa ansiosta. Batman-puku kestää luodit, törmäykset ja räjähdykset lähietäisyydeltä ja Bruce Wayne säilyy melkeinpä vahingoittumana.

Harmi että hienosta alkuasetelmasta ja synkeästä Gothamista huolimatta elokuvan juoni vähän väsähti loppua kohden. Elokuvan juonen toisteisuus ja tunnelman tasapaksuus alkoivat verottaa. Elokuva olisi kaivannut enemmän tiivistystä ja variaatiota tunnelmaan. Robert Pattinson on hyvä synkeänä Batmaninä, mutta voisiko hän olla edes hieman eläväisempi Bruce Waynenä. Elokuva sisältää kuitenkin erittäin synkkää menoa alusta loppuun, enkä valita siitä, mutta olisiko pieni valon pilkahdus ollut liikaa?

Bruce Wayne ja Batman ovat yhtä synkeitä.
Bruce Wayne ja Batman ovat yhtä synkeitä.

Tuomio

The Batman on upea tunnelmaltaan ja maailmaltaan. Batman-hahmoon on saatu uusia ulottuvuuksia etsivätaidoillaan ja vähäeleisyydellään. Matt Reeves on ohjannut hienon ja realistisen vision Batmanistä cyperpunk-tyylisessä miljöössä, jossa kaikki on vähän kotikutoista, mutta silti huipputeknologialla. Batmanin maailmalla on paljon kerrottavaa ja juonenlankoja venyteltiin viimeiseen asti. Lopun paljastukset ja loppuratkaisut eivät kuitenkaan lunastaneet täysin odotuksia, mutta matka sinne oli erittäin makoisaa.

Kirjoittanut: Erkki Alho

Päätoimittaja, Medianomi

Artikkelit, Tietokanta, Verkkosivun suunnittelu ja toteutus; Some-tilit.

Tähtien selitykset:

 • 1/5 = Huono (Ei voi suositella. Teos puuduttaa, tai jopa ärsyttää.)
 • 2/5 = Tyydyttävä (Voi katsoa, jos ei ole muuta. Hieman mitäänsanomaton teos.)
 • 3/5 = Hyvä (Voi suositella. Laadukas teos, mutta isot tunteet jäävät saavuttamatta.)
 • 4/5 = Erinomainen (Iso suositus. Voimakas ja herättää vahvoja tunteita.)
 • 5/5 = Mestariteos (Mykistävän hieno ja saa katsojan pauloihinsa erityislaatuisuudellaan)
01.03.2022 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Elokuvan tiedot

 • Nimi: The Batman
 • Alkuperäisteos: Batman (sarjakuva) - Bob Kanen, Bill Finger
 • Elokuvasarja: Batman
 • Ohjaaja(t): Matt Reeves
 • Käsikirjoittaja(t): Matt Reeves, Peter Craig
 • Tuottaja(t): Matt Reeves, Dylan Clark
 • Säveltäjä(t): Michael Giacchino
 • Kuvaaja(t): Greig Fraser
 • Leikkaaja(t): William Hoy, Tyler Nelson
 • Näyttelijä(t): Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Paul Dano, Jeffrey Wright, John Turturro, Peter Sarsgaard, Andy Serkis, Colin Farrell
 • Alkuperäiskieli: englanti
 • Jälkiäänitysyhtiö (suomi): -
 • Ääninäyttelijä(t) (suomi): -
 • Tuotantomaa: Yhdysvallat
 • Tuotantoyhtiö: DC Films, 6th & Idaho Motion Picture Company, Dylan Clark Productions
 • Julkaisija: Warner Bros. Pictures
 • Ensiesitys: 04.03.2022
 • Genre: Draama, Jännitys, Toiminta
 • Ikäraja: 16
 • Oscar-palkinnot: -

Traileri


Luitko jo nämä?


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumallaThe Fabelmans on vangitseva elokuva, joka kertoo Spielbergin lapsuudesta ja ennen kaikkea elämästä ja taiteesta

Mitä saadaan kun yksinäinen suomalainen mies joutuu natsien tuhopartiota vastaan? Sisu!

1990-luvun alussa esitetty Kapteeni Planeetta ja maapartio otti vahvasti kantaa ympäristön saastuttamiseen. Minne katosi lastenohjelma, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan?