ARVOSTELU | New Order - Nuevo orden

17.10.2021

New Order on muistutus siitä, mihin yhteiskunta voi pahimmillaan luisua. Tämä olkoon varoitus.

New Order on Michel Francon kuudes elokuva.
New Order on Michel Francon kuudes elokuva.

17.10.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

New Order on uudenlainen kauhuelokuva. Se ei kerro mistään mielikuvituksellisesta hirviöstä, murhaajasta tai katastrofista. New Order kertoo oikeasta uhasta tai skenaariosta, johon yhteiskunta voi pahimmillaan joutua: luokkasotaan. Mitä tapahtuukaan, kun rikas eliitti vain rikastuu ja köyhät köyhtyy? Mitä tapahtuu, kun epätoivo valtaa huono-osaiset? Alkaa mielenosoitukset, mellakointi ja jos ne eivät toimi, alkaa väkivalta ja kaaos.

Elokuva alkaa keskeltä rikkaan suvun hääjuhlaa. Marianne (Naian González Norvind) ja Alan (Dario Yazbek Bernal) ovat menossa naimisiin. Meksikon pääkaupungin kerma kokoontuu juhlimaan Mariannen vanhempien hienoon luksuskotiin. Juhlintaa varjostaa kuitenkin katujen levottomuudet, joista häävieraat yrittävät pitää ajatuksensa poissa. Pian kuitenkin hääjuhlijat saavat huomata, etteivät levottomuudet jää pelkästään kauniin kodin aitojen ulkopuolelle. Kukaan ei pääse piiloon tätä vallankumousta.

Mariannen (Naian González Norvind) ja Alanin (Dario Yazbek Bernal) väliin on änkenyt häähumussa oleva Mariannen veli Daniel (Diego Boneta).
Mariannen (Naian González Norvind) ja Alanin (Dario Yazbek Bernal) väliin on änkenyt häähumussa oleva Mariannen veli Daniel (Diego Boneta).

Nuevo orden -elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut meksikolainen Michel Franco, joka on pureutunut aikaisemmillakin teoksilla meksikolaisten yläluokkaisten perheiden ongelmakohtiin. Eikä New Order ole poikkeus. Elokuva lataa niin kovat panokset piippuun, että katsoja joutuu kohtaamaan yhteiskunnan ongelmat silmästä silmään. Kun Meksikon katujen levottomuudet saavuttavat huippunsa, eivät poliisit voi tehdä enää mitään asialle.

Vaikka yläluokka voi hyvin ja he elävät omassa pienessä kuplassaan, he eivät voi sulkea silmiään yhteiskunnan muilta ongelmilta. Vallankumouksen vihreämaali valtaa jokaisen paikan ja muistuttaa yhteiskunnassa olevista levottomuuksista. Jokin on vialla. Vaikka Marianne on menossa naimisiin ja on sovittamassa hääpukuansa, totuus läjähtää päin liikkeen näyteikkunaan. Onko hyväosaisella oikeus tuntea onnea, kun muu maailma palaa?

Mariannen ja Alanin hääjuhlat keskeytyvät pahanpäiväisesti.
Mariannen ja Alanin hääjuhlat keskeytyvät pahanpäiväisesti.

Michel Franco on luonut elokuvan oikeasta uhkakuvasta, joka on kauheaa, mutta ohjaaja ei saarnaa tai ota kantaan puoleen eikä toiseen. Elokuva vain yksinkertaisesti näyttää, mitä voi tapahtua, ja itseasiassa on jo tapahtunut monessa maailman kolkassa pienimuotoisemmin. Mitä tapahtuu, jos päättäjät eivät reagoi yhteiskunnan ongelmiin, kuten kärjistyviin luokkaeroihin. Jokainen mielenosoitus on merkki jostain, johon on reagoitava. Jos ongelmat lakaistaan maton alle, se on kuin tikittävä aikapommi, joka odottaa räjähtämistään. 

New Order on hyvin karu elokuva painajaismaisesta yhteiskunnan tilanteesta, joka ei ole edes kovin kaukainen uhkakuva. Tapahtumat kuvataan hienoilla kuvilla, mutta karmaisevasti. Elokuvan juoni ja tapahtumat ovat armottomia. Se kuvaa hyvin epätoivoista tilannetta, johon epätoivo voi johtaa. Sen, saavatko kaikki ansionsa mukaan, jättää elokuva leijumaan ilmaan, sillä tämä elokuva ei moralisoi, tai ota kantaa. Se vain näyttää sen, mitä tapahtuu, kun asioille ei mitään tapahdu.

Vallankumouksen vihreää maalia ei pääse pakoon kukaan.
Vallankumouksen vihreää maalia ei pääse pakoon kukaan.

Ohjaaja Michel Franco haluaa elokuvallaan aloittaa dialogin. Mitä ajatuksia nämä tapahtumaketjut ja teemat herättävät katsojissa? Miten tämä elokuvassa nähty painajaismainen skenaario voitaisiin välttää? Sillä kukaan ei voita, on vain häviäjiä. Michel Franco tuntuu kysyvän näitä asioita katsojiltaan. Ohjaaja onkin saanut keskustelua aikaan elokuvallaan, mutta ei ehkä sitä mitä toivoi. 

Michel Franco on joutunut tekemään julkisen anteeksipyynnön sosiaalisessa mediassa, sillä hän sanoi elokuvansa käsittelevän käänteistä rasismia. Tämä on saanut monet varpaisilleen, sillä nämä syytökset Meksikon alaluokasta olivat monelle liikaa. Tästä herääkin kysymys, voidaanko rasismiksi kutsua sellaista, jonka suorittaa sorrettu osapuoli valtaapitäviä kohtaan? On vastaus mikä tahansa, New Order -elokuva on selkeästi herättänyt tunteita ja keskustelua, joka oli varmastikin koko elokuvan tarkoituskin.

Tuomio

New Order on erinomainen elokuva. Se on tyly ja kauhea elokuva, joka herättää varmasti keskustelua. Elokuva ei saarnaa mitään, vaan näyttää, sen mitä on tulevan, jos yhteiskunnan ongelmille ummistaa silmänsä. Se räjähtää kasvoille kuin painekattila. Elokuvaa ei voi suositella herkkähermoisille, sillä kuvasto on sen mukaista, kuin voisi kuvitellakin, jos yhteiskunta lakkaa välittämästä. Toivottavasti emme ikinä näe tuota päivää ja saame nähdä nämä karmeat kuvat vain elokuvissa.

4/5 Erinomainen
4/5 Erinomainen


Tähtien selitykset:

 • 1/5 = Huono (Ei voi suositella. Teos puuduttaa, tai jopa ärsyttää.)
 • 2/5 = Tyydyttävä (Voi katsoa, jos ei parempaakaan ole. Hieman mitäänsanomaton teos.)
 • 3/5 = Hyvä (Voi suositella. Laadukas teos, mutta isot tunteet jäävät saavuttamatta.)
 • 4/5 = Erinomainen (Iso suositus. Voimakas ja herättää vahvoja tunteita.)
 • 5/5 = Mestariteos (Mykistävän hieno ja saa katsojan pauloihinsa erityislaatuisuudellaan)

17.10.2021 | Kirjoittanut: Erkki Alho
Seuraa Suomikassua:
Suomikassu Facebook Suomikassu Instagram Suomikassu Youtube Suomikassu Twitter Suomikassu Discord

Kirjoittanut: Erkki Alho

Päätoimittaja, Medianomi

Artikkelit, Tietokanta, Verkkosivun suunnittelu ja toteutus; Some-tilit.New Order on elokuvateattereissa 15.10.
New Order on elokuvateattereissa 15.10.

Tiedot:

 • Nimi: New Order - Nuevo orden
 • Ensi-ilta: 15.10.2021 
 • Ikäraja: 16
 • Pituus: 116 min.   
 • Ohjaus: Michel Franco
 • Käsikirjoitus: Michel Franco
 • Näyttelijät: Naian González Norvind, Fernando Cuautle, Diego Boneta
 • Genre: Draama
 • Arvostelija: Erkki Alho
 • Elokuvateatteri: Finnkino Turku: Kinopalatsi
 • Näytös: Sali 3 Ti 12.10.2021 Klo 13.00
 • Lähteet: IMDB, Wikipedia, Finnkino
 • Arvosana: 4/5 Erinomainen

Muista:

 1. Elokuva-arvostelu on aina henkilön oma subjektiivinen mielipide.
 2. Mielipide kerrotaan perustellen omia näkemyksiään.
 3. Näkemyksiä on yhtä paljon kuin on ihmistä.

Traileri:Luitko jo nämä?


Kommenttialue

Voit kommentoida nimimerkillä kirjautumatta tai kirjautumalla


Tuoreimmat uutiset


Tuoreimmat arvostelut

Respect on musiikkielokuva, jossa sukelletaan Aretha Franklinin laulajauran 50-70-lukujen väliseen aikaan.


Tuoreimmat vertailut

Fyysisen ja striimimedian kuva- ja äänivertailuja


Tuoreimmat kyselyt


Tuoreimmat kalenterit

Syyskuu tuo tullessaan upean määrän fyysisiä tallenteita. Kulttielokuva Cannibal Holocaust saa suomikannellisen bluray-julkaisunsa ja ranskalaisen Gaspar Noen uusin elokuva Lux Æterna saa myös suomalaisen blu-rayn, plus paljon muuta.


Tuoreimmat erikoisartikkelit